Съдът в Страсбург защити ромските гета в България

stat
23:26  |  24 април 2012 | Общество / Редактор Таня Тодорова /  
Според съда в Страсбург жилищата на ромските семейства са техен ”дом” Според съда в Страсбург жилищата на ромските семейства са техен ”дом”
Сн.: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека излезе с решение, по чиято сила забранява на България да превръща ромите в бездомници. Решението е срещу действията на Столичната община по изселването на ромите от „Баталова воденица”.
 По делото "Йорданова и други срещу България" Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) призна, че изваждането на ромските семейства от "Баталова воденица" не е необходимо в едно демократично общество и би било нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.

Делото засяга опита на общинската власт в София да премахне ромския квартал "Баталова воденица" на два пъти през 2005-2006 г. и през 2008 г., припомня БГНЕС. Обитателите му бяха отстранени поради това, че живеят незаконно на общински терен, без да им предложи алтернативен подслон.

През юли 2008 г. Съдът определи привременни мерки, с които разпореди да спре изваждането на хората, съобщиха от Български хелзинкски комитет (БХК).  
"Решението е прецедент с европейско значение за правата на ромите. То задължава държавите да преустановят безогледните изселвания на роми, които нямат друг дом", заяви Маргарита Илиева, правен директор на БХК и процесуален представител на жалбоподателите.

В мотивите си ЕСПЧ приема, че жилищата на ромските семейства съставляват техен "дом". В продължение на няколко десетилетия властите не са направили нищо да отстранят семействата от терена и така де факто са толерирали поселището. 

Що се отнася до оплакванията от съседи, че хората от "Баталова воденица" вършат нарушения, властите са били длъжни да разследват и санкционират съответните конкретни отговорни лица. Това не е било направено. Исканията на съседите ромите да "бъдат върнати по родните им места" са нелегитимни, посочват от съда.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.