Пуснаха британеца, задържан с българка в Турция

stat
22:36  |  24 ноември 2017 | По света / Редактор Десислава Димитрова /  
Мира и Джо бяха арестувани през лятото по подозрения в тероризъм Мира и Джо бяха арестувани през лятото по подозрения в тероризъм
Сн.: Facebook

Турски съд пусна под гаранция британеца - годеник на българка, който бе задържан в Турция през юли по обвинение във връзки с кюрдски милиции.
Българската от кюрдски произход Мира Яшар Абдулселамоглу беше арестувана заедно с него, но бе пусната на свобода под съдебен контрол. Заплашват я обаче до 5 г. затвор.

24-годишният Джо Робинсън беше задържан в района на Айдън, Западна Турция, където бил на почивка. Причина за ареста стана публикуването на снимки, на които той е показан в камуфлажна униформа с бойци от Силите за защита на народа - сирийски кюрдски милиции, които Турция определя като терористи заради връзките им с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Днес съд в Айдън нареди Робинсън да бъде освободен под гаранция, докато трае делото, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"Той бе пуснат на свобода, но трябва да остане в Турция. Следващото гледане на делото е на 12 март", съобщи адвокатът на младия мъж.

Според британския печат Джо Робинсън е бивш войник, който е служил в Афганистан през 2012 г. и е посетил Сирия през 2015 г., за да работи в медицинския отдел на Силите за защита на народа.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.