Борисов през 2017 г. - скандалите и крилатите фрази (обзор)

stat
09:00  |  24 декември 2017 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /    |  видео
Стенограмите от заседанията на Министерски съвет предлагат много цветисти цитати на Бойко Борисов Стенограмите от заседанията на Министерски съвет предлагат много цветисти цитати на Бойко Борисов
Сн.: БТА
Видео: Бойко Борисов за Суджукгейт

През 2017 година Бойко Борисов стана премиер за трети път и, пак начело на властта, се замеси в нови скандали и роди поредните си крилати фрази.
Дир.бг обобщава най-запомнящите се от тях.

Суджукгейт


През месец юли, малко след като кабинетът "Борисов 3" дойде на власт, избухна скандал с депутата от ГЕРБ Живко Мартинов. От прокуратурата съобщиха, че 53-годишният народен представител от Добрич е разследван за това, че е упражнявал натиск над бизнесмен, използвайки името на премиера, за да получи 4 тона суджук.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Мартинов, за да му бъдат повдигнати обвинения. Той сам се отказа от него и подаде оставка от парламента. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пък веднага разпореди Мартинов да бъде отстранен от всички партийни постове.

Добричлията -  местен бизнесмен и бивш общински съветник, беше лидер на партията в града. По ирония на съдбата той получи най-много преференции в листата на ГЕРБ на изборите в града.

Самият той отрече обвиненията:

"Има група хора, които от няколко месеца пишат жалби срещу мене, това са от левия сектор, понеже губят 11 години в Добрич и имат към мен една неприязън и това е в основата. Част от тези хора, които ме клеветят, имат заведени дела, друга част ми дължат наеми, защото съм от 28 години в частния бизнес, неразплатени наеми, дори фирмите са продадени на неравностойни хора в неравностойно положение, на роми. Те са пуснали жалба в ДАНС. Ходих, дадох обяснения, но хората не знаеха за тези неща, аз им ги дадох, имам документи, имам договори за наеми, които в годините с тези хора са неразплатени".

Спецпрокурорското звено „Антикорупция“ обаче повдигна обвинения на Мартинов - даже за 6 престъпления - сред които за принуда и закана за убийство, и го пусна на свобода срещу огромната сума от 45 000 лева.

Основното обвинение е за това, че е заплашил бизнесмена А.П., че ще бъде арестуван и ще му прати данъчни проверки, за да „смачка фирмите му“. Така бившият депутат го е принудил да се разпореди безвъзмездно с общо 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско месо и 60 килограма филе „Елена” и телешка пастърма.

"Имам високо кръвно, аз суджук не ям, всеки, който ме познава, знае това. Срам ме е от такива депутати като моя, но на мига партията го изрита отвсякъде, със всичкия срам, който понесох. Всеки негодник незабавно е изритван и от парламента, и от партия", коментира тогава премиерът Бойко Борисов скандала, станал известен като Суджукгейт.

Депутати наркотрафиканти и купувачи на гласове

"В парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове" - с тази реплика Бойко Борисов взриви БСП, срещу които очевидно беше насочена. Премиерът я произнесе в разгара на друг скандал - с първата министерска оставка в кабинета, тази на здравния министър Николай Петров. Борисов заяви, че я е приел като морален жест, докато въпросните депутати не напускат Народното събрание.

Левицата обаче настоятелно поиска той да бъде извикан и изслушан в пленарната зала.

"Да дойде и да каже поименно кой депутат се занимава с наркотрафик. Защото наистина е ужасяващо, ако в българския парламент има такива депутати. Трябва и да спрем с тази манипулация за купуването на гласове", призова лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Неофициално вече се знаеше за кои двама души става дума. Първият - Георги Стоилов от БСП, чийто брат беше задържан като лидер на престъпна група за рекет, заловена с наркотици. А вторият - колегата му от левицата Манол Генов, срещу когото отдавна има обвинение за купуване на гласове и от прокуратурата заявиха, че е контактувал със затворник. За да не създават повече проблеми на лидера си дори от ГЕРБ дадоха брифинг, на който показаха медийни публикации с въпросните имена.

Самият Борисов обаче отказа да отиде в парламента и да ги назове. Това предизвика нов сблъсък между управляващите и опозицията, довел до неочакван край. По време на споровете около искането на БСП Борисов да бъде изслушан тогавашният председател на НС Димитър Главчев изгони Нинова и депутата Антон Кутев. Заради това левицата поиска оставката на Главчев и постави ултиматум  - докато не я подаде, червените няма да участват в парламентарни заседания. В крайна сметка, въпреки отпора на ГЕРБ, след намесата на Борисов Главчев,  който по думите му не е трябвало да си изпуска нервите, се оттегли от поста.

Междувременно премиерът коментира пред журналисти завоалирано, че индиректно е казал, че "има замесени близки, които са правили еди какво си". По думите му, ако някой се е почувствал засегнат, е щял да излезе и да отговори пред публиката. Самият той можел да поднесе извинения, но ако му заведат дело, също щял да го направи - за "други две неща, които са безспорни".

БСП обаче не се отказа - призова официално главния прокурор да извика на разпит Борисов. Сотир Цацаров заяви, че това ще бъде направено, след като прокуратурата е сезирана, но подчерта, че вече е започнала проверка по сигнал на гражданските сдружения "Боец" и "Възраждане".

Преди това обаче той отказа да се самосезира по случая, защото "бях попитан ще се самосезирам ли по случая, тъй като "потенциалът на прокуратурата не бива да се използва за разчистване на политически сметки".

Съдебната сага с Елена Йончева

Още един скандал се завихри през годината около Бойко Борисов и дори стигна до съдебната зала. Депутатката от БСП Елена Йончева заведе дело срещу премиера заради негово изказване по време на предизборно събитие на ГЕРБ на 10 март:

"Бяхме принудени да платим милиони за интервютата на Елена Йончева".

Известната журналистка отвърна:

„Бойко Борисов отправи към мен клевети и неистини, и поради тази причина го съдя за клевета. Тогава той каза, че държавата е платила за моите филми и че съм се възползвала от положението си до премиера г-н Сергей Станишев”.

Лидерът на ГЕРБ обаче заяви, че и финансовите министри, и шефовете на разузнаването при неговото и при управлението на Станишев трябва да бъдат призовани в съда.

Това не притесни Йончева, която изтъкна, че никога не е кандидатствала за държавна субсидия или бюджет от БНТ и е получавала само заплатата си като журналист на щат.

Тя обаче не коментира твърденията на продуцента Александър Методиев, с чиято частна фирма е работила - че заради нея в БНТ е била измислена схема. Телевизията възлагала филм, фирмата плащала всички разходи по производството, след което получавала рекламно време, а нейни рекламодатели им покривали разходите. Така Йончева не получавала директно държавни пари, но по същество пак финансирането идвало от държавната телевизия.

В подкрепа на тези твърдения защитата на Борисов представи пред съда 73 документа, че Йончева е получила 690 000 лева в периода от 2004 до 2009 г. Според тях БНТ й е изплащала суми, дошли от реклама на държавни предприятия като "Лукойл", ДЗИ, "Актавис", "Монбат" и други.

Депутатката съди премиера за 20 000 лева заради претърпени неимуществени вреди. Ако спечеля делото, ще даря парите за семейства с репродуктивни проблеми, обяви тя.

За Левски и оградата на границата

Покрай споровете с БСП за оградата по българо-турската граница Борисов изрече още една запомняща се реплика. Пред своите на Националното събрание на ГЕРБ в края на ноември той се възмути емоционално:

„Оградата била паднала, ами преди нямаше ограда! Ама прескачали я... Той и Левски ще я прескочи, ако беше жив!“.

Последва остра реакция от социалистите, които излязоха с отворено писмо, в което заявиха:

"Българският министър-председател Бойко Борисов сравни Левски с нелегалните мигранти. Остро осъждаме това изказване и настояваме да се извини на народа ни. Скъпи българи, над всяка партия, над всеки политик стоят святи за България личности. Нека се обединим и не позволяваме на никого да поругава националните ни герои".

Елена Йончева пък атакува премиера лично:

"Какво има предвид премиерът Борисов, може би сравнява Васил Левски с бежанците, с терористите от ИДИЛ? Може би има предвид, че Левски е терорист, като тези от "Ислямска държава"? Смятам, че това е едно нелепо изказване".

Борисов обаче не даде обяснения и не се извини.

Защити го вицепремиерът Томислав Дончев, който коментира:

"Според мен думите на Борисов за Левски се тълкуват превратно. В това изказване няма нищо позорящо националната памет. Това не е със сигурност шега с Левски".

Крилатите фрази

В типичния си стил, и през 2017 година Бойко Борисов роди крилати фрази, които дълго ще се помнят.

През ноември той коментира предложеното от ГЕРБ отпадане на давността за престъпленията при приватизационните сделки от прехода, сред които са и тези на бившата му приятелка - банкерката и бизнесдама Цветелина Бориславова:

"Аз не съм монах, през живота си съм имал жени. Само вие (журналистките - б. р.), предполагам, сте само с един. Аз не съм светец в това отношение. Трябва ли всяка жена, минала през моя живот, после да я веят като байрак и да я проверяват.
Да я проверяват колкото искат. Това е било преди шест, седем, осем, девет години. Аз започвам да се притеснявам за някои мои съученички, за които се знае, че тогава сме били близки. Не виждам никаква насоченост срещу никого в тази посока. Някой се припозна, че това едва ли не е срещу него и почна да подхвърля „ама Цветелина Бориславова".

Освен исторически герои, премиерът коментира и събития. През декември, след като участва в редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел, министър-председателят заяви пред български журналисти:

"Очаквам цялата подкрепа на ЕНП по тази тема. Тя е много важна за Балканите. Неслучайно и Първата, и Втората световна война започват от Балканите. Така че сигурността, прогнозируемостта и просперитета на Балканите, не само Западните, е важно за ЕС”.

В социалните мрежи веднага заваляха подигравки за неговите познания по история, тъй като, както е широко известно, Втората световна война започва, когато на 1 септември 1939 година, по заповед на Хитлер, Германия напада Полша.

Обобщението на 2017-а Бойко Борисов направи символично със свой коментар в обзорното предаване на Дарик радио - "Годината", в което всеки гост отговоря на въпроса има ли време да чете и какво е научил от книга:

"Чета само директивите на Брюксел, защото ни заливат в потоци... Ако другите четат колкото аз чета, цена няма да има".


Политическата 2017 година - под знака на "Борисов 3"  >>






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.