Германският дипломат №1 почете жертвите на арменския геноцид

stat
05:13  |  1 юли 2016 | По света / Автор Николай Големанов /  
Франк-Валтер Щайнмайер, министър на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, министър на външните работи на Германия

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер положи вчера венец на мемориала на жертвите на арменския геноцид в Ереван, предадоха ДПА и БТА.
На 2 юни т. г. германският парламент прие с голямо мнозинство резолюция, в която избиването на около 1,5 милиона арменци в Османската империя преди век се характеризира като геноцид. Това решение разгневи Турция и тя временно отзова посланика си в Германия.

Мемориалът в арменската столица включва вечен огън и обелиск. Върху дълга стена са изписани имената на селата и градовете, в които етническите арменци са били масово избивани.

Щайнмайер посети мемориала в рамките на тридневната си визита в бившите съветски републики Азербайджан, Армения и Грузия.

Напрежението между Азербайджан и Армения в последните месеци ескалира заради оспорвания район на Нагорни Карабах. Германия, която е ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), посредничи за мир в региона.

Вчера Щайнмайер заяви, че статуквото във връзка с Нагорни Карабах не може да продължава в дългосрочен план и призова за конкретен напредък по въпроса.

Изявление по конфликта е направил и американският държавен секретар Джон Кери, предаде Ройтерс. Вчера той е разговарял поотделно по телефона с президентите на Армения и Азербайджан.

Кери е отбелязал, че примирието в отцепническия район Нагорни Карабах до голяма степен се спазва и е призовал лидерите да избягват напрежението.

Държавният секретар е настоял президентите да ускорят мирния процес, за което поеха ангажимент на срещите си във Виена на 16 май и в Санкт Петербург на 20 юни.

За Нагорни Карабах, както и за Украйна са разговаряли вчера по телефона президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Франсоа Оланд, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.






Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.