Германия и Франция искат задължителни бежански квоти в ЕС

stat
17:09  |  3 септември 2015 | По света / Редактор Таня Тодорова /  
ЕК търси вариант за спешното настаняване на 120 000 бежанци ЕК търси вариант за спешното настаняване на 120 000 бежанци
Сн.: EPA/БГНЕС

Европейската комисия ще призове страните членки на ЕС спешно да си разпределят 120 000 допълнителни бежанци, за да се посрещне миграционната криза
Това  предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на европейски източник.
Тъй като установяването на постоянни механизми за разпределяне може да отнемат време и тъй като ситуацията е наложителна в Италия, Унгария и Гърция, ще бъде направено предложение за спешното настаняване на друго място на 120 000 бежанци, посочва източник.

Официално препоръката ще бъде обявена на 9 септември от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. През май Еврокомисията бе предложила страните членки да приемат 40 000 бежанци, разпределени на квотен принцип. Предложението още не е влязло в сила.

Германия и Франция искат задължителни бежански квоти

По-рано през деня стана ясно, че Франция и Германия ще внесат в Брюксел общи предложения за организиране на приемането и справедливото разпределяне на бежанци в Европа и за уеднаквяване на правилата за даване на убежище, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Европейският съюз трябва да действа решително и въз основа на своите ценности", гласи декларация, която Елисейският дворец публикува след телефонен разговор на френския президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел.

"Тези мъже и жени заедно със семействата си бягат от войни и преследвания. Те имат нужда от международна закрила", се казва в декларацията. Френско-германската инициатива има също за цел да осигури връщането на нелегалните мигранти в родните им страни и да окаже необходимата подкрепа на страните на произход и на транзит, се казва в комюникето на Елисейския дворец.

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че Франция и Германия са постигнали съгласие за задължителни квоти за приемане на бежанци от европейските страни, предаде Франс прес.

"Разговарях тази сутрин с френския президент. Френско-германската позиция, която ще внесем в европейските институции е, че имаме съгласие за необходимостта да се подчиняваме на фундаментални принципи.

Хората, които имат нужда от закрила, я получават, а ние имаме нужда от задължителни квоти в Европейския съюз, за да си поделим задълженията, това е принципът на солидарността
", каза Меркел на пресконференция в Берн, където е на посещение.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.