САЩ откриват посолството си в Ерусалим през май

stat
19:14  |  23 февруари 2018 | По света / Редактор Лилия Чалева /  
”Прерязването на лентата” е предвидено за средата на май ”Прерязването на лентата” е предвидено за средата на май
Сн.: Dir.bg

Съединените щати ще открият новото си посолство в Израел през май в Ерусалим, съобщи Държавният департамент на САЩ в изявление, цитирано от Ройтерс.
Новината бе съобщена по-рано днес от служител на администрацията на президента Доналд Тръмп, пожелал да запази анонимност, предаде БТА.

Конгресът на САЩ е бил уведомен днес за предстоящото преместване, предаде Асошиейтед прес.

Държавният секретар Рекс Тилърсън е подписал вчера плана за осигуряването на сигурността на новото посолство.

През декември президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му признава Ерусалим за столица на Израел, което разгневи дори арабските съюзници на Вашингтон и ужаси палестинците, които искат източната част на града за столица на бъдещата си държава. Така бе задвижен процесът на пренасяне на посолството от Тел Авив в Ерусалим.

Откриването на дипломатическото представителство през май изпреварва очаквания график на преместването. Миналия месец вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс каза, че това ще стане до края на 2019 г., а Тилърсън заяви, че процесът може да отнеме години.

Откриването на посолството в Ерусалим ще съвпадне със 70-годишнината от основаването на Израел, каза цитираният американски служител, пожелал анонимност.

Израелският министър на разузнаването Израел Кац поздрави днес Доналд Тръмп за съобщението, че американското посолство ще се премести в Ерусалим във връзка с този юбилей, предаде ТАСС.

"Няма по-голям подарък от това. Най-справедливото и правилно решение. Благодарим ви, приятели!", написа той в Туитър.

"Прерязването на лентата" е предвидено за средата на май. Израел обяви независимост на 14 май 1948 г. и тогавашният президент на САЩ Хари Труман веднага обяви признаването на новата държава.

Първоначално посолството ще се помещава в няколко помещения на притежаван от Съединените щати имот в Ерусалим, посочва АП.

Администрацията на Доналд Тръмп обмисля предложение на един от големите спонсори на Републиканската партия, Шелдън Аделсън, да плати най-малкото част от новото посолство в Ерусалим. Адвокати на Държавния департамент сега преценяват дали е законно да се приеме частно дарение за тази цел.

Според един сценарий администрацията ще моли за още дарения от индивидуални спонсори сред евангелистката и еврейската общности в Америка. Според неназован служител, цитиран от АП, Аделсън предложил да плати разликата между онова, което администрацията успее да събере, и цената на посолството, което вероятно ще струва стотици милиони долари.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.