Сирийският Су-22 успял да избегне първата US ракета

stat
08:05  |  21 юни 2017 | По света / Редактор Димитър Михайлов /  
Руските самолети Су-22 са на въоръжение в сирийските ВВС Руските самолети Су-22 са на въоръжение в сирийските ВВС
Сн.: Shutterstock

Станаха известни подробности от въздушния бой от 18 юни, по време на който американски изтребител F-18 атакува сирийски Су-22 над сирийската провинция Ракка.
Това предаде сайтът vz.ru.

F-18 на ВВС на Съединените щати пуснал две ракети от разстояние около шест мили. Първата от тях пропуснала целта, а втората откъснала задната част на Су-22.

Отбелязва се, че старият съветски изтребител-бомбардировач Су-22 се е противопоставил доста успешно на американския палубен изтребител-бомбардировач F/A-18E/F «Супер Хорнет», който представлява основно преработен и осъвременен вариант на изтребител F/A-18.

Руският Су-22 е бил доставен на Сирия през далечната 1978 година, но благодарение на умела противоракетна маневра е успял да избегне първата американска ракета с малък обсег от последно поколение.

Су-22 е бил пилотиран от подполковника от ВВС на Сирийската арабска република Али Фахд.

Въздушният бой е бил проведен южно от град Табка. По данни на коалицията на САЩ около 18 ч. и 45 мин. самолет на сирийските ВВС нанесъл бомбен удар по позициите на проамериканските Сирийски демократични сили.

"В съответствие с правилата на самоотбраната, той бил веднага свален от американския изтребител F/A-18E Super Hornet", заявиха от щаба на международната коалиция.

Подробностите за въздушния бой бяха за първи път съобщени от Мери Уелш, продуцент от CBS News. Тя допълни, че малко след попадението на втората американска ракета, е бил забелязан отварящ се парашут.

На 20 юни бе съобщено, че бойци на генерала от редовната сирийска армия Сухел Ал-Хасан са открили и спасили летеца на сваления самолет.

"В момента полковник Фахд се намира в болница без опасност за живота", съобщи за РИА Новости сирийски източник.

Сваленият сирийски пилот е бил намерен на около 30 километра южно от Ракка. Спасителната операция е била затруднена от непосредствената близост на позициите на бойци на "Ислямска държава", които също търсели пилота.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.