Турция привика американския шарже д'афер заради Сирия

stat
19:02  |  10 януари 2018 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
Мевлют Чавушоглу: Отношенията между Турция и САЩ може още повече да се влошат Мевлют Чавушоглу: Отношенията между Турция и САЩ може още повече да се влошат
Сн.: БТА

Американският шарже д'афер в Анкара е бил повикан в турското министерство на външните работи във връзка с развитието на положението в Сирия.
Това съобщиха източници от турското външно министерство, цитирани от Ройтерс и БТА, но не са дали подробности относно притесненията на Анкара.

Турция и САЩ имат разногласия във връзка с политиката на подкрепа на Вашингтон за сирийските кюрдски Сили за защита на народа, които Анкара разглежда като терористична организация, посочва агенцията.

По-рано турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че отношенията между Турция и САЩ може още повече да се влошат, ако САЩ не поправят грешките си, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Тръмп съвършено ясно заяви за прекратяване на доставките на оръжие за отрядите на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

Освен това министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис направи изявления, потвърждаващи думите на Тръмп, заяви Чавушоглу пред Анадолската агенция.

Това е основният въпрос, който оказа негативно влияние върху отношенията ни със САЩ. Ако те не поправят допуснатите грешки в тази сфера, отношенията ни може още повече да се влошат, изтъкна турският външен министър.

През ноември Мевлют Чавушоглу съобщи, че американският президент Доналд Тръмп е обещал по време на телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган САЩ да прекратят доставките на оръжие за СЗН, припомня ТАСС.

Според Анкара СЗН са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Вчера Турция е извикала посланиците на Русия и Иран, за да се оплаче от нарушение от страна на сирийските правителствени на границите на зоната за деескалация в Идлиб, съобщиха източници от турското външно министерство, цитирани от Ройтерс.

Турция е поискала от посланиците да призоват сирийското правителство в Дамаск да сложи край на нарушенията на границата, посочиха източниците.

Русия и Иран силно подкрепят правителството на сирийския президент Башар Асад, докато Турция подкрепя някои от противопоставящите му се групи.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.