В Киев Байдън обеща американска подкрепа за Украйна

stat
11:37  |  22 април 2014 | По света / Редактор Надежда Христова /  
Русия се готви да не изпълнява споразумението от Женева, каза Олександър Турчинов на Джо Бойдън Русия се готви да не изпълнява споразумението от Женева, каза Олександър Турчинов на Джо Бойдън
Сн.: БТА

Киев обвини Москва, че нейни терористични спецчасти са в Източна Украйна. САЩ пък предупредиха Русия, че я очакват по-голяма изолация и нови санкции.
Американския вицепрезидент Джо Байдън разговаря днес в Киев с и.д президента Олександър Турчинов, премиера Арсений Яценюк и политически лидери.

За голямо съжаление нито Руската федерация, нито нейните терористични спецподразделения, присъстващи в Украйна, не се подготвят да изпълнят договореностите, постигнати в Женева”, каза пред Байдън Олександър Турчинов.

Вместо да се откажат от оръжията си и да освободят окупираните сгради, борещите се за федерализацията на Украйна проруски бунтовници атакуваха сграда на полицията и задържаха полицейския началник в Краматорск, което „слага кръст на женевското споразумение”, посочил Турчинов.

По жалък Запада никога не е бил и само от куртоазия скимти за някакви санкции, а истината е, че по-скоро ще поиска заем от Русия. Въпросът е другаде. Ако погледнем в глобален план, грубо около 70% от населението на Земята не харесва и не вярва...

Зунзунео

От своя страна Джо Байдън предупреди, че ако Русия не изтегли войниците си, разположени по границата с Украйна, рискува да потъне в още по-дълбока изолация, предаде АФП.

Бяхме ясни – Русия рискува още щети и изолация. Москва трябва да спре да говори и да започне да действа. Нужно е да видим, че незабавно се предприемат мерки, времето изтича”, допълни вицепрезидентът.

Арсений Яценюк призова Русия да изтегли армията си от Крим и да спре провокациите в Източна Украйна.

"По този начин Русия и Украйна ще могат да обърнат „отвратителната страница” в двустранните си отношения", подчерта украинският премиер при срещата си с Байдън.

Яценюк допълни, че най-добрият отговор на енергийната зависимост на Украйна от Русия би бил присъствието в страната на европейски и американски инвеститори.
Киев "е готов да обсъжда съвместна експлоатация и модернизация на украинската газопреносна система" с американски и европейски инвеститори", добави премиерът.

Украйна ми е ясна. Ако украинците не допускат Путин да се меси може и да станат нормална държава. Проблема е че България, няма нито една истинска партия, която да скъса зависимостта ни от руските олигарси. А няма такава партия, защото няма електорат

???

Байдън каза, че САЩ са готови да помогнат на Украйна да стане енергийно независима от Русия.

"Представете си къде щяхте да сте днес ако можехте да кажете на Русия: "Задръж си газа." Сега щяхте да сте в много по-различен свят", каза той.

САЩ са подготвили пакет от техническа помощ, главно техническо ноу-хау за подобряване на енергийната ефективност, експлоатацията на украински залежи на природен газ и добив на "неконвенционални" газови ресурси, съобщи високопоставен представител на администрацията на САЩ.

Байдън се срещна и с лидерите на различни политически партии в Украйна. Той насърчи политиците "да се борят с рака на корупцията" в държавната администрация, предаде БТА.

По време на срещите в Киев стана ясно, че Вашингтон ще даде на Украйна нова помощ в размер на 50 милиона долара за икономическата и политическата реформа, съобщи Белият дом. В тази сума влизат 11 милиона долара помощ за произвеждането на президентските избори на 25 май - образоване на избирателите, администрация и надзор.

По-рано помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд потвърди пред CNN, че Вашингтон е отделил 5 млрд. долара за подкрепа на демокрацията в Украйна.

АНКЕТА: Ще проработи ли споразумението от Женева?





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.