До дни почват нови 9.3 км от АМ ”Хемус”

stat
14:13  |  16 март 2018 | Общество / Редактор Георги Брандийски /  
Напредваме с тол системата и електронните винетки, похвали се Николай Нанков Напредваме с тол системата и електронните винетки, похвали се Николай Нанков
Сн.: БТА

Следващата седмица започва строителството на 9,3 км от автомагистрала „Хемус“ в участъка от Ябланица до пътен възел Боаза.
Това обяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който инспектира ремонтните дейности по пътната инфраструктура в града, предаде „Фокус“.

1 млрд. лв. са очакваните приходи в пътния сектор през първата година след внедряване на тол системата, каза още Нанков.

„Напредваме с тол системата и електронните винетки. Втори месец вече изпълняваме договора, създаваме двата центъра, които ще управляват трафика. Започваме доставката на 500 стационарни устройства за издаване на билетни карти и закупуване на електронни винетки, доставки на 100-те кантара, които ще измерват теглото на тежкотоварния трафик“, заяви министърът.

Николай Нанков отбеляза, че системата за измерване на теглото ще бъде иновативна, като тежкотоварните автомобили няма да бъдат спирани, а теглото им ще се измерва в реално движение с точност до 99%. Работи се и по поставянето на всички останали съоръжения, които трябва да бъдат внедрени до края на годината.

„Сложни са процедурите по реда на Закона за устройство на територията за трафик камерите, броячите, кантарите, тези процедури в момента вървят. Разработва се софтуерът, който ще бъде предоставен на бъдещият орган, който ще управлява тол системата“, допълни министърът.

Николай Нанков коментира, че до предстои да бъде взето решение дали това ще бъде държавно предприятие, търговско дружество или ще бъде част от структурите на пътната агенция. Според него управляващият орган трябва да бъде част от структурите на Пътната агенция. Необходимо е да бъдат назначени експерти, които ще обслужват системата, като в рамките на тази календарна година трябва да бъдат назначени над 500 души.

Тази година трябва да приключим с оправянето на пътищата към морето до 15 юни, когато е началото на активния сезон, каза още Николай Нанков.

Той отбеляза, че със заповед на шефа на АПИ Дончо Атанасов от вчера зимното поддържане по републиканската пътна мрежа е прекратено, но службите са в готовност при евентуално ново влошаване на времето.

Министър Нанков посочи, че има спестени средства от зимно поддържане на пътищата, като окончателната сума ще бъде ясна след няколко дни. Тя ще бъде използвана за рехабилитация на няколко пътни участъка.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.