След атаката в Синай - ”Мъст за мъчениците”

stat
22:09  |  24 ноември 2017 | По света / Редактор Десислава Димитрова /  
Стотици хора бяха избити, докато се молят в джамията Стотици хора бяха избити, докато се молят в джамията
Сн.: Twitter

Мащабна антитерористична военна операция под името „Мъст за мъчениците“ започна на Синайския полуостров в Египет след атаката в джамия, взела стотици жертви.
По последни данни жертвите на терористичното нападението са поне 235 души, а ранените са най-малко 125. Властите в египетската територия на Синай съобщиха, че най-напред атентаторите са задействали взривно устройство, след което са открили огън по хората, събрали се за традиционната петъчна молитва.

Президентът на Египет Абдел Фатах Сиси свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност. Като върховнен главнокомандващ той задейства в преследването на терористите подразделения на армията и полицията. Операцията се провежда под контрола на общото командване на Въоръжените сили на страната с участието на военно-въздушните сили и спецподразделения на Министерството на вътрешните работи. Към проследяването на укриващите се терористи е включена част на бойната авиация, включително безпилотни летателни апарати, съобщи ТАСС, цитирана от "Фокус". 

Съобщава се, че 30 екстремисти, участвали в атаката, са убити при операция "Мъст за мъчениците".

Абдел Фатах ас Сиси заклейми нападението, като го нарече "престъпно и страхливо", и изрази съболезнования на близките на жертвите. В телевизионно изявление той се закани, че нападението "няма да остане ненаказано" и че Египет ще продължи войната си срещу тероризма.

"Страданията на жертвите не са напразни, те само ще засилят нашата решимост да се борим с тероризма", увери той. 

В памет на жертвите властите в Кайро обявиха тридневен национален траур.


Следата на "Ислямска държава"

Все още нито една от действащите на територията на Египет групировки не е поела отговорност за нападението. Днешната атака обаче е продължение на терористичната кампания, която местният клон на групировката "Ислямска държава" води от години в Северен Синай. За първи път обаче мишена на екстремистите става джамия, отбелязва АП. Макар никой досега да не е поел отговорност, "Ислямска държава" няколко пъти в миналото е вземала на прицел суфитите. Атакуваният храм е известен като място за събиране на суфити - поклонници на мистично течение в исляма, което екстремистката групировка смята за ерес.

Считано от датата 10 април 2017 г., в Египет е в сила извънредно положение, което бе въведено за срок от три месеца след двата терористични атентата, извършени в храмове в градовете Танта и Александрия, в резултат на които загинаха повече от 45 души и пострадаха над 100 други. Отговорност за трагедията тогава поеха джихадистите от „Ислямска държава“.  


Тръмп, Путин и Юнкер заедно срещу терора

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заклейми "ужасяващата и мерзка терористична атака срещу невинни и беззащитни богомолци в Египет", съобщи АП, цитарана от БТА.

"Светът не може да толерира тероризма", написа той в Туитър и добави, че "ние трябва да ги разбием военно и да дискредитираме екстремистката идеология, която е почвата за тяхното съществуване". 

Руският президент Владимир Путин пък изпрати съболезнователна телеграма до египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси, предаде ТАСС.

"Убийството на мирни хора по време на богослужение поразява със своята жестокост и цинизъм. Ние за пореден път се убеждаваме, че на терористите са абсолютно чужди понятията за човешки морал", написа Путин. 

И председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер решително осъди "варварския и мерзък" терористичен акт в Египет, като подчерта, че той преднамерено е бил насочен срещу мирни и невинни хора на мястото на молитвата им.

"Днес Европа е солидарна с вас така, както и вие бяхте солидарни с нас в миналото. Можете да разчитате на нашата подкрепа", подчерта Юнкер.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.