Без паркиране в ”синя зона” при мръсен въздух в София

stat
14:56  |  16 януари 2018 | Общество / Редактор Таня Тодорова /  
Ще се забранява и влизането в централната част на автомобили Ще се забранява и влизането в централната част на автомобили
Сн.: БТА

Комисията по околна среда към Столичния общински съвет прие пълна забрана на паркирането в центъра на София и ограничаване на движението на автомобили.
Мерките ще влизат в сила в два случая - или когато най-малко две автоматични станции са регистрирали запрашаване от над 200 микрограма на квадратен метър през два дни, или ако опасно мръсен въздух бъде установен от 4 станции в рамките на ден.

Отпадна предложението за увеличение на таксата за “синя зона“ и безплатно паркиране в буферните паркинги при превишение на фините прахови частици във въздуха или прогнозни стойности за такова.

Същевременно обаче ще се забрани паркирането в определени карета или изцяло затваряне на зоната, съобщи БНР. Това реши постоянната комисия по околна среда към Столичния общински съвет.

Окончателното утвърждаване на становищата, вписани в Механизма с оперативни мерки, ще бъде направено на предстоящото заседание на общинския съвет на 25 януари.

След дискусия със столичния кмет Йорданка Фандъкова, част от предложените мерки се променят, като те са свързани с обособяването на зони с ниски емисии на вредни газове и съответно ограничаване на движението на моторни превозни средства.

Ще се забранява и влизането в централната част на автомобили с четни или нечетни номера.

Градският транспорт остава платен – срещу „зелен билет” за цяла градска мрежа през деня на цена 1 лев.





Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.