Новият председател на БАН съобщи за финансови злоупотреби в НИМХ

stat
10:49  |  3 декември 2012 | Общество / Редактор Десислава Димитрова /  
Стефан Воденичаров беше директор на Института по металознание Стефан Воденичаров беше директор на Института по металознание
Сн.: Bulphoto

Акад. Стефан Воденичаров беше избран за председател за Българската академия на науките за следващите четири години. Той веднага съобщи за финансови злоупотреби в института по метеорология, извършени още преди три години.
В избора му участваха 97 членове от Общото събрание на БАН, като от тях 57 гласуваха за Воденичаров, 32-ма - бяха против, пуснати бяха и 8 бели бюлетини. Изборът на акад. Воденичаров беше таен - с бюлетини и в урна, предаде БТА.

Изборът се наложи заради преждевременната кончина на акад. Стефан Додунеков. Той беше избран за председател от Общото събрание на БАН в началото на лятото и ръководи Академията по-малко от 3 месеца.
Докато в предишния избор 3-ма учени участваха в конкурсната надпревара, сега номинацията на директора на Института по металознание Стефан Воденичаров бе единствената. Кандидатурата му бе предложена от Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН, съобщи БНР.

Научната дейност на акад. Воденичаров е в областта на механиката, атомни реактори, газо- и нефтопроводи и боеприпаси. Той е автор на над 70 патента и повече от 160 публикации. Ръководител е на 21 научни разработки в областта на отбраната и ядрената енергетика. Вписан е в златната книга на българските изобретатели за 2006 година.

Веднага след като бе избран, Воденичаров разказа днес пред журналисти, че вече е бил информиран за финансови нарушения в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)при БАН. Той обаче уточни, че те са направени още преди три години при бившия директор на института Константин Цанков.
"Още преди три години са били купени едни коли за хидро-метеорологичната служба на НИМХ и при начина на купуването им Цанков не е спазил цялата процедура за обществената поръчка", добави новият шеф на БАН и подчерта, че му предстои да се запознае с този казус.

От пресцентъра на БАН съобщиха, че на 12 юли 2010 г. одитен доклад за случая в НИМХ е бил изпратен в Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ). Едва през септември 2012 г. АДФИ е изпратила инспектор, който да започне проверката по този доклад или с близо две години и половина забавяне. Междувременно, на 24 януари 2012 г., ръководството на БАН решава да изпрати този доклад и на прокуратурата, след като няма никаква реакция от АДФИ, и на 13 февруари 2012 г. сегашният директор на НИМХ доц. Георги Корчев внася доклада в държавното обвинение. От БАН не можеха да отговорят колко автомобила и за колко пари са били купени, но според пресцентъра "размерът на злоупотребата е за над 200 000 долара".

Константин Цанков е отстранен като директор, а от две години и половина директор на НИМХ-БАН е доц. Георги Корчев.

В последните години от института неведнъж настояваха, че нямат пари и искаха по-голям бюджет. През февруари дори предупредиха, че ако не получат повече финансиране, може да се наложи да спрат работа.





Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.