Туроператори търсят съгласие за Пирин и Банско

stat
10:20  |  14 януари 2018 | Общество / Редактор Таня Тодорова /  
Пирин е любимо място за алтернативен туризъм Пирин е любимо място за алтернативен туризъм
Сн.: Facebook

Туроператори и представители на туристическия бранш внесоха в министерски съвет предложение за консенсусно решение за Пирин и ски зона Банско.

Предложението е внесено от Асоциацията на българските туроператори и травъл агенти, Българската асоциация за алтернативен туризъм и директора на Институт за анализи и прогнози на информационната среда в туризма. Те предлагат да се търси консенсусно решение за устойчиво развитие на планински туризъм в  България.

Решението за промени в Плана за управление на НП Пирин противоречи на духа и буквата на два български закона и на европейски директиви, а към днешния ден и на влезлия в сила Закон за концесиите и като цяло на антимонополната практика в Европейския съюз. Това решение предполага корупция и зависимости, за които Европейският съюз постоянно алармира, пише в предложението, което е публикувано и във Фейсбук.

Ето какво написаха още туроператорите:

Това решение е в противоречие и с политиките в ЕС за развитие на предприемачеството, както и с публичните стратегии за устойчиво развитие на туризъм в България (Министерство на туризма) и на Стратегия 2020 за развитие на Община Банско.

Това решение поставя реално пред световната и европейска общественост и въпроса за отпадане на статута на НП „Пирин“ като световно природно наследство на ЮНЕСКО. За Европа това би бил един прецедент.

На други континенти причини за изчезването на обекти на световното наследство / отпадането на такива обекти от списъка биват следствие от природен катаклизъм, сравним с масови пожари, наводнения и т.н. или разрушителни действия, предприети от политически режими и терористични групи.

Представителите на признати и разпознаваеми туристически сдружения предлагат:

1. Да бъдат отменено изцяло Решение на МС 646/29.12.2017 г. в частта на приетите изменения в действащия План за управление на Национален парк Пирин ;

2. Да бъде възложено на министъра на околната среда и водите да проведе подготовка за изменение в Плана за управление на НП Пирин, указващи специално възможност за строителство на втора кабинкова линия при съобразяване с разпоредбите за оценки и становища по Закона за опасване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие по отношение на подадени инвестиционни намерения. На база на предложенията по тези оценки да се подготви и окончателното предложение за изменение в ПУ на НП Пирин

3. За бъде извършен икономически анализ и екологична оценка по Закона за опазване на околната среда и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие на действащия Концесионен договор и Проекта за сключване на допълнително споразумение към концесионния договор за "Ски зона Банско".

4. Да бъде създадена експертна група по т.2 и т.3, която да предложи решения и Харта за устойчивото развитие в планините на България, включително на туристическите зони, места и точки (Vista point) и развитието на отговорен туризъм в цяла Стара планина и нейните предпланини и подбалканската котловина, Средна гора, Странджа, Родопи, Рила, Пирин, Осогово, Беласица и Славянка и Витоша.

Предложението е в работната група да влязат ограничен брой представители на ключовите в конфликта заинтересовани страни (общо до 7-8 човека) – по един представител съответно на държавната власт, местната власт, научните институции, инвеститорите (вкл. концесионера), туристическия бранш, екокоалицията и туристическите сдружения.

Своевременното разрешаване на този конфликт би бил голям успех в светлината на Европредседателството на България и ще укрепи авторитета на правителствената коалиция, посочват в становището си представителите на туроператорите и травъл агентите.







Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.