Барак Обама се извини за бомбардирането на болницата

stat
22:30  |  7 октомври 2015 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
”Лекари без граници” заяви, че няма доверие на военно вътрешно разследване ”Лекари без граници” заяви, че няма доверие на военно вътрешно разследване
Сн.: EPA/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама се извини на президента на "Лекари без граници" за американската бомбардировка на болницата на международната организация.
При въздушния удар по болницата в афганистанския град Кундуз бяха убити 22 души.

"Президентът Обама разговаря по телефона с Джоан Лиу, президент на "Лекари без граници", за да се извини и да поднесе съболезнования на екипите на ЛБГ и пациентите им, които са били убити или ранени, когато американски въздушен удар погрешка улучи болница на ЛБГ в Кундуз", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от Франс прес и БТА.

Обама, който е разговарял по телефона и с афганистанския президент Ашраф Гани, се е ангажирал да се извърши пълно и прозрачно разследване на станалото.

На въпрос за искането на "Лекари без граници" за международно разследване Ърнест каза единствено, че Обама има доверие на Пентагона да извърши прозрачно и обективно разследване.

"Лекари без граници", която определи случилото се като военно престъпление, заяви, че няма доверие на военно вътрешно разследване.

Президентът на организацията поиска международна хуманитарна комисия да установи фактите.

"Това не беше нападение само срещу нашата болница. Това беше нападение срещу Женевската конвенция. Не може да допуснем това", заяви Лиу, която получи подкрепата на Международния комитет на Червения кръст.

Белият дом каза, че няма доказателства ударът по болницата в Кундуз да е бил нещо различно от "ужасна, трагична злополука", отбелязва Ройтерс.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.