Нова жертва на пороите, десетки селища бедстват

stat
08:41  |  1 август 2014 | Общество / Редактор Надежда Христова /    |  видео
В пловдивското село Храбрино ситуацията е най-тежка В пловдивското село Храбрино ситуацията е най-тежка
Сн.: bTV Media Group
Видео: Силна буря в Родопската яка

25-годишен мъж, изчезнал вчера при пороя във Врачанско, е открит мъртъв. Бедствено положение е обявено в общините Своге, Етрополе и Родопи. Срутени са мостове.
Бедствено положение е обявено в 7 села в община „Родопи”, Пловдивско. Откъснати от света са селата Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и Дедево.
Бедстват и общините Етрополе и Своге.

Вижте снимки>>>

25-годишен пастир от врачанското село Тишевица е открит мъртъв тази сутрин. Той е изчезнал вчера при пороя, съобщи пред bTV кметът на общината Николай Иванов. Мъжът е бил ударен от мълния.

В село Малорад са евакуирани около 25 души, които живеят близо до язовир, който е пълен на 100 процента, съобщи кметът на селото Петър Гарвански. Водата прелива през преливника, а язовирната стена е пропукана.

Наводнени са къщи в селата Горно Пещене, Бели извор, Осен, Мраморен, Борован. Най-сериозно е положението в село Бели извор, където са наводнени над 100 къщи, съобщи БНР. Залети са пътища. Спряно е движението по жп линията Враца - Криводол, защото част от траверсите са отнесени.

Към момента обаче в община Враца не е обявено бедствено положение.

Директорът на НИМХ при БАН доц. Георги Корчев заяви, че през следващите години ще бъдем свидетели на екстремни метеорологични явления, в това число и интензивни валежи и бури, предаде "Фокус". Според него, количеството валеж не е толкова голямо, но проблемите са свързани със старата канализация, непочистените речни корита и незаконната сеч.

От МОСВ предупредиха, че се очакват повишения на речните нива в Западна и Централна България, по съществени ще бъдат те в поречията на Струма, Места, Марица и Арда.

Наводнени къщи и закъсали коли в Монтана

39 сигнала за наводнени къщи, дворове, сутерени и мазета са подадени на тел. 112 от жители на Монтана, съобщи БТА.

Пет екипа на службата са почистили запушени улични шахти и са отводнявали обществени сгради и къщи. Наводнени къщи има и в село Гаганица, община Берковица, както и в квартал "Младеново" на Лом. Пороен дъжд е отнесъл части от асфалтовата настилка на улици в село Габровница.

Късно снощи екип на службата с лодка е успял да стигне до двама рибари, които останали заградени от прииждаща вода на остров край село Боровци. Рибарите са спасени.

Ситуацията в Пловдивско

Бедствено положение е обявено в 7 пловдивски села в Родопската яка. Откъснати от света са селата Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и Дедево, съобщи Радио Пловдив.

Най-тежко е положението в Храбрино, където се е срутила 8-метрова подпорна стена на мост над реката. В селото няма и вода, защото е прекъснат водопровод, а водоноски не могат да стигнат заради срутения мост.

Мостът на изхода на Първенец в посока Брестовица е пропаднал и моторните превозни средства се отклоняват към село Златитрап, съобщиха от пловдивската полиция.

Бедствено положение в Етрополе и Своге

В София-област снощи е бил свикан щабът за бедствия. Обявено е бедствено положение в общините Етрополе и Своге, съобщи Нова телевизия.
Прекъснати са водопроводите в село Владо Тричков, махала Ромча, селата Луково и Батулия и град Своге.

Пътят край Реброво и Владо Тричков е наводнен, а мостът край село Батулия е наполовина отнесен. Властите препоръчват да не се пътува в района на Искърското дефиле.

Най-голямо количество валежи за вчерашния ден са измерени във Враца - 50 литра на квадратен метър. В София са измерени 32 л/кв.м, Монтана - 45, Пловдив - 29, Лом - 25 литра на квадратен метър.

31 000 души без ток

31 хиляди клиенти на ЧЕЗ са без ток заради лошото време, съобщи БНР. Засегнати са селища в общините Видин, Борован, Бяла Слатина, Враца, Мездра, Роман, Бойчиновци, Ботевград, Костинброд и Своге, както и частично квартали в общините Кремиковци, Люлин и Овча купел в София. Всички аварийни екипи на обслужващото енергодружество са мобилизирани за отстраняване на авариите.

АНКЕТА: Подготвени ли сте да реагирате при бедствия?





Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.