Удължиха срока общинските съветници да имат бизнес

stat
11:26  |  23 февруари 2018 | Политика / Редактор Георги Брандийски /  
Дръж се корупция, ГЕРБ те гази, коментира от трибуната Крум Зарков Дръж се корупция, ГЕРБ те гази, коментира от трибуната Крум Зарков
Сн.: БТА

Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.
В мотивите вносителите Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митев от Обединените патриоти посочват, че новият антикорупционен закон предвижда нови изисквания за общинските съветници свързани с института на несъвместимостта.

Според промените с две години /до 1 декември 2019 г./ се отлага действието на разпоредба, според която общинските съветници не могат по време на мандата да бъдат едновременно и еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителни, надзорни или контролни съвети на търговски дружества, които имат сключени договори с общината, в която са общински съветници, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

До 1 декември 2019 г. се отлага и действието на разпоредба, според която общинските съветници трябва подават декларация за имущество и интереси.

Целта на промените е да се осигури достатъчно време на общинските съветници да се съобразят с нововъведените изисквания със заеманата от тях изборна длъжност. За следващата изборна процедура кандидатите ще знаят, че има по-стриктни изисквания, с които да се съобразят, обясни Кирилов.

От БСП възразиха срещу промените, тъй като според тях отлагането няма да реши проблема. Те подчертаха, че още при приемането на новия антикорупционен закон са предупреждавали, че той няма да проработи. Ето, това е първият случай, който показва, че той е недомислен, коментира Крум Зарков от левицата.

Според него отлагането ще доведе то това общинските съветници да си наредят така нещата, че хем да са съветници, хем да си продължат бизнеса. Дръж се корупция, ГЕРБ те гази, коментира Зарков.

Колегата му от групата Филип Попов заяви, че това няма да е първата "кръпка" на закона, защото в него имало още противоречия.

Дора Янкова предложи законът да не бъде променян, да не се дава срок от две години и така общинските съвети щели да се "освежат" с нови съветници.

Емил Христов от ГЕРБ заяви, че никой не отрича, че в общините има проблеми, но по думите му повечето от общинските съветници работят добре.

„ГЕРБ предлагат да поправяме закона на законите. Законът, който трябваше да пребори корупцията, който обсъждахме 6 месеца, ще бъде поправян, преди още да е влязъл в сила“, каза още Крум Зарков.

Той припомни, че БСП многократно е предупреждавала, че този закон е недомислен.

„Той ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши. Защо сега се сетиха, че променяйки един куп закони, просто така, за да се изпълни някаква препоръка, няма да се направи нищо добро. Къде е Националното сдружение на общините, които вдигнаха врява, но след като беше приет законът? Защо не изразиха своето становище, докато го обсъждахме?“, попита народният представител.

Според него причината е, че сблъсъкът е бил силно политически и е имало две различни концепции за борбата с корупцията. „И всеки един, дори и тези, които виждаха, че управляващите правят недомислици, не смееха да се обявят, за да не бъдат обвинени, че подкрепят някоя страна“, каза още Зарков.

Големият скандал избухна, когато председателстващият парламента подложи закона за гласуване. Тогава от БСП изненадващо поискаха 4 дневен срок, за да направят предложение на първо и второ четене. Искането им не бе зачетено, тъй като депутатите вече били в режим на гласуване, а предложението би трябвало да се направи преди това по време на дебатите.

От левицата обвиниха ГЕРБ, че подтискат законодателната инициатива на депутатите.






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.