Шефът на Банков надзор в БНБ вече не е независим

stat
09:29  |  6 октомври 2015 | Бизнес / Автор Георги Брандийски /  
За подуправител с ресор Банков надзор бе избран Димитър Костов За подуправител с ресор Банков надзор бе избран Димитър Костов
Сн.: БГНЕС

БНБ прие план за реформа на банковия надзор у нас. Предвижда се подуправителят, отговарящ за банковия надзор, вече да не е напълно независим.
Малко повече от година след фалита на КТБ новото ръководство отчита, че българските надзорни практики не съотвестват на стандартите. Действащият сега модел се определя като неадекватен.

Вчера Управителният съвет на БНБ одобри План за реформиране и развитие на банковия надзор, подготвен въз основа на оценките на МВФ, Световната банка и Сметната палата.

Работата на подуправителя на Банков надзор ще се следи от Управителния съвет, а самият той ще се отчита на всяко тримесечие.

За подуправител с ресор Банков надзор бе избран Димитър Костов, срещу чиято кандидатура се обявиха депутатите от РБ.

Един от изводите от одита потвърждава, че подуправителят, отговарящ за банковия надзор, има изключително широк кръг от права и отговорности, а останалите членове на управителния съвет на БНБ нямат достатъчно надеждни канали за информация и механизми за контрол върху него. Това капсулира процеса на вземане на решения в надзорната дейност и я прави силно уязвима на външен натиск и влияние, констатира сегашното ръководство на БНБ.

Преди дни шефът на дирекция Банков надзор в БНБ Нели Кордовска подаде оставка, която бе приета от УС. Тя бе уличена, че е изтеглила личните си спестявания от КТБ часове преди банката да бъде поставена под специален надзор.

Освен инспекции на място вече ще има и дистанционен надзор. Повече ще са и инспекторите. Одиторите на банките ще се сменят.

БНБ ще изготви и правила и процедури как да се действа при кризи чрез ранна намеса.




Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.