Приятелката на Немцов: Не ми разрешават да напусна Русия

stat
18:09  |  2 март 2015 | По света / Редактор Десислава Димитрова /  
Украинският модел Анна Дурицкая не може да напусне Москва Украинският модел Анна Дурицкая не може да напусне Москва
Сн.: Официален фейсбук профил

Следователите не разрешават на Анна Дурицкая, свидетелката на убийството на Борис Немцов, да напусне Москва, "в името на собствената й сигурност".
"Следователите ми казват, че за мен не е безопасно да напускам Москва", заяви 23-годишната Дурицкая пред руски медии, цитирана от ТАСС и БТА.

Украинската манекенка добави, че иска да се върне у дома при майка си, която е много болна и в тежко психическо състояние. Самата Дурицкая няма да отиде на погребението на политика.

"Много ми е тежко. Не мога никъде да излизам. Най-вероятно няма да отида на погребението", заяви още тя.

Дурицкая също е в тежко психическо състояние и не иска нито да говори за убийството, нито да си го спомня.

Немцов ще бъде погребан утре, след като беше застрелян на 27 февруари. Дурицкая, която беше с него, не е пострадала.

Тя се познава с политика от три години, но отхвърли версията за убийство от ревност.

"Не са получавани никакви заплахи", подчерта тя, но призна, че няма версия за мотивите за убийството.

Дурицкая не е видяла нападателя, нито колата, с която е напуснал местопрестъплението, и твърди, че той се е намирал зад тях на моста, а не се е качвал на моста по стълба, както съобщиха някои медии. След като убиецът стрелял в гърба на Немцов, тя изтичала до шофьора на спряла машина за почистване на сняг и извикала полицията. Полицаите пристигнали след 10 минути. Преди това Дурицкая не е забелязала никой да ги следи.

Борис Немцов най-вероятно е убит от непрофесионалисти, които може и да не са знаели срещу кого точно стрелят, съобщават службите, цитирани от руската преса. Според коментарите това личи от избора на място, начин, оръжие, както и от боеприпасите от различни партиди. Според “Комерсант” е стреляно с Макаров или преправен газов пистолет. Оставена е жива свидетелка, предаде БНТ.

Много от камерите в района на убийството са били изключени за ремонт, а всички налични записи са твърде неясни. 

Следователите обаче са успели да намерят автомобила, за който се предполага, че принадлежи на убиеца, и в него са открити биологични частици – косми, съобщи РЕН ТВ, цитирана от "Фокус". Според информация от източник на телевизията убийството е подготвено от преселници от кавказкия регион на Русия. Биологичният материал ще помогне за идентифицирането на убиеца, дори и в случай на неговата смърт.

Междувременно днес руският външен министър Сергей Лавров заяви, че властите ще "разследват строго подлото убийство на Немцов, за да не се изплъзнат извършителите".




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.