Първан Симеонов: Туск ни каза много неща с ирония

stat
08:20  |  13 януари 2018 | Общество / Автор Калин Каменов /  
Първан Симеонов разкри какво да очакваме от европредседателството Първан Симеонов разкри какво да очакваме от европредседателството
Сн.: Bulphoto

Първан Симеонов е политолог, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“. Ето как вижда той старта на европредседателството у нас.

- Г-н Симеонов, България вече официално встъпи в ролята си на страна председател на Съвета на Европа. Какво е първото ви впечатление от отриването?

- Станахме свидетели на една вдъхновяваща реч на Доналд Туск, председател на Европейския съвет. И малко иронична, даже бих казал, че имаше и многозначителни намеци. Иначе смея да кажа, че се сбъдна една наша прогноза, че шумът по време на европредседателството ще е по-голям, ако го сравним с времето преди това. Всичко това беше предизвестено. Визирам протестите на полицаите, защото логиката бе те да получат каквото искат и така стана. Другите неща се случват в рамките на тържествения церемониал и тепърва ще търпят развитие.

- Първото впечатление от подготовката ни за председателството...

- Не е лошо и нещата се случват добре. Първо, преодоляхме „кризата“ НДК. Имаше голям отзвук този скандал в социалните мрежи. А това, респективно, трябва да е знак към управляващите, че хората са активни. Социалните мрежи много демократизират подхода към даден проблем и дори да нямаш много опит и знания, ти показваш, че имаш мнение. Управляващите трябва да свикват с това нещо. Просто такива са реалностите. Второ, хората днес вече не гледат на нещата как са направени, а какво се прави. Преди 10 години много хора в големите градове се радваха, че нещо се прави. Сега вече, понеже хората свикнаха, че нещо се прави, по естествен път искат то е качествено. Само преди месеци имаше мнения, че председателството ни ще се провали. Е, не се провали. То вече стартира. Още тогава ние казахме, че председателството не е НДК, а външно-политическата активност на премиера Бойко Борисов. Това е така.

Тук искам да вметна, че слогънът на европредседателството и клипът са едно от малкото неща в последно време, които не са предизвикали автоматична насмешка. „Галъп интернешънъл“ има малък принос в това, защото направихме едно малко, скромно и евтино допитване, в което се родиха и обособиха тези неща. Приоритетът „Западни Балкани“ се роди. Същото се избистри и слогънът „Съединението прави силата“.

- Какви послания можем да разчетем в момента в поведението на управляващите - ГЕРБ и Патриоти, в хода вече на председателството?

- Кабинетът излъчва силно консервативни послания. Управляващите сега правилно са схванали, че основното разделение в момента в западния свят не е ляво и дясно. Разделението е консервативно и либерално. В този смисъл трябва да кажем, че имаме консервативно управление на здравия разум. Това, респективно, повдига негодувание в либералната общност, която в момента не е парламентарно представена, но е гласовита общност, може да пълни улици и да формира дневен ред. Не на последно място кабинетът сега се възползва от две неща – едното е по-добрата конюнктура в икономиката, а другото е, че не се очертава някаква генерална алтернатива. Няма някакъв голям харизматик, който да чака на резервната скамейка. Всъщност, можем да посочим такъв, но той се чуди и мае и не е активен, визирам Слави.

Към момента няма алтернатива на политическата сцена, така че правителството е в комфортна позиция. Но... Отбелязвам едно голямо „но“, защото в последния месец има едно много сериозно вдигане на напрежението покрай тези убийства. Това е предпоставка за една политическа мъгла, в която дишаме много фини-прахови частици, което прави обществената атмосфера нездрава.






Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.