Борисов в ЕП: Един изстрел ”взривява” целите Балкани

stat
10:25  |  17 януари 2018 | Политика / Редактор Таня Тодорова /  
Бойко Борисов в Европейския парламент в Страсбург Бойко Борисов в Европейския парламент в Страсбург
Сн.: БТА

Един изстрел в Косово буквално взривява целите Балкани и преговорния процес между Косово и Сърбия. Настроенията веднага стават други.
Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург. Така той коментира убийството на Оливер Иванович, един от лидерите на косовските сърби, който бе застрелян в Косовска Митровица пред офиса на водената от него партия Гражданска инициатива СДП.

"Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа“, категоричен беше  Борисов и напомни, че има много плодородна почва за развитието на радикален ислям в балканските държави, тъй като мюсюлманското население е голямо.

"Знаем, че в мандата на тази ЕК няма да има нови държави членки от Балканите. Много ясно и честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят. Познавайки региона, смея да твърдя, че това е точния момент, в който трябва да направим това“, коментира Борисов.

По думите му в момента народите от Балканите истински очакват и вярват, че бидейки географски и исторически в Европа, накрая ще имат план за присъединяване към ЕС.

"България и Македония дадоха един изключителен пример, че има държави на Балканите, които с такт и добронамереност могат да решават проблеми“, каза още Борисов.

И изтъкна, че македонският парламент прие Договора за добросъседство между България и Македония, по който се работеше от десетилетия.
 
Четири са нашите основни приоритета – бъдещето на младите хора в Европа, Западните Балкани и свързаността в региона, сигурна и стабилна Европа и дигиталните умения, посочи още премиерът.

"България успя в рамките на година да направи така, че миграционният натиск да е нула. Мисля, че показахме на българо-турската граница как може да се справим с бежанците“, напомни Борисов на евродепутатите.

"Така трябва да си охраняваме външните граници, че влизането в Европа да става само през КПП. Европа е хуманна и ще се погрижи за тези, които бягат от куршумите, но след това те трябва да се връщат и да помагат на своите страни, за да ги възстановят“, заяви премиерът.

"Изключително много вярвам и разчитам на Европейския парламент. Бюджетът на Европа прави политиката и чрез него защитаваме дадените приоритети“, отбеляза премиерът.

Борисов отново спомена финансовите успехи на България и заяви, че страната ни е готова за Еврозоната. "Няма по-добро от това да вървим всички заедно. Няма и по-добро място за живеене от Европа“, каза още Бойко Борисов.

Премиерът определи като голямо богатство различието, което е събрано в Европа и поясни, че именно то събира хората. "Съединението прави силата“, завърши изказването си Бойко Борисов.

Преди това премиерът разговаря с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Двамата изразиха мнение, че успехът на Европейския съюз зависи от съвместната работа на институциите в полза на гражданите и че сътрудничеството между Българското председателство и Парламента ще бъде мотивирано от тази цел. Подчертано беше, че приоритетите на Българското председателство в голяма степен отговарят на работната програма на евродепутатите.

Преди това, в почетната книга на европарламента Борисов написа посланието на Българското председателство "Съединението прави силата“.

Антонио Таяни приветства включването на темата за младежта и за развитието на Западните Балкани като акценти в програмата на Председателството. Той изтъкна, че при посещенията си в България ясно е видял волята на страната ни да постигне напредък по тях, както и съществуването на експертни знания, добри дипломатически и междуличностни контакти, които ще стимулират процесите на интеграция в региона.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.