Борисов уважи годишнина от спасяването на българските евреи

stat
20:37  |  10 март 2018 | Политика / Редактор Димитър Михайлов /  
Премиерът Бойко Борисов получи знак „Шофар”, с който българското правителство беше удостоено за своите усилия в посока борба с а Премиерът Бойко Борисов получи знак „Шофар”, с който българското правителство беше удостоено за своите усилия в посока борба с а
Сн.: БТА

Бойко Борисов присъства на церемония в Централната софийска синагога по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война.
Той получи знак „Шофар”, с който българското правителство беше удостоено за своите усилия в посока борба с антисемитизма и съхраняване на паметта за Холокоста у нас.

„Горд съм, че съм българин, потомък на такъв народ, който се е опълчил и е застанал с морал, смелост и твърдост в спасението на близо 50 000 свои граждани”, заяви премиерът.

„В много държави самите граждани са се отнасяли с евреите не по-добре от нацистите, а българският народ е направил действително подвиг”, категоричен беше премиерът.

Спасили сме над 48 000, останали са около 11 000 неспасени. Съжаляваме, скърбим за тях, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Факт е, че друг не го е направил – направили са го българите. Дълбок поклон към нашия народ от всички нас към тези поколения, които тогава са удържали, каза още Борисов.

През 1943 г. България записва името си със златни букви в световната история като не изпраща на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери близо 50 000 свои граждани от еврейски произход, посочват от МС.

На събитието присъстваха официални лица от България и Държавата Израел, както и представители на ръководствата на световни еврейски организации, сред които Роналд Лаудер, президент на Световния еврейски конгрес, Роберт Сингер, изпълнителен вицепрезидент на Световния еврейски конгрес и д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом".

За да отбележат 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, специално в страната ни пристигна и Ейтан Броши, член на израелския парламент и председател на групата за приятелство между България и Държавата Израел, както и председателите на българските организации в Държавата Израел и равините на всички балкански еврейски общности.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.