Изненадващ кандидат за нов здравен министър

stat
11:11  |  30 септември 2010 | Политика / Автор Гергана Мишева /  
Стефан Константинов бил ”готин” според съученичката му Мая Манолова Стефан Константинов бил ”готин” според съученичката му Мая Манолова
Сн.: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на депутатите кандидатурата на д-р Стефан Константинов за министър на здравеопазването, съобщиха от кабинета.
44-годишният Константинов е зам.-председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) и член на Съвета на директорите на МБАЛ „Никола Василиев” в Кюстендил.

Завършил е в Медицинския университет в София през 1989 г., а през 1995 г. придобива специалност акушерство и гинекология. Работил е в Тунис. Владее английски и френски език, пише в. "Труд".

Новият здравен министър е израждал бебе 2008, което пък беше орисано от тогавашната социална министърка Емилия Масларова, припомни депутатката от Кюстендил от БСП Мая Манолова, която била съученичка с Константинов.
 "Готин е", призна Манолова, цитирана от BNews.

ББ действа като шахматист. Избира човек от БЛС за да изглади напрежението и да няма стачки.

Boby

"Желанието за реформи в българското здравеопазване е това, което ме мотивира да съм тук", каза малко по-късно д-р Константинов в Народното събрание, представен от финансовия министър Симеон Дянков, предаде “Фокус”. Той не е поставял условия да поеме поста, а е искал само свобода на действие.
„Най-належащият проблем е финансовият. Виждам, че започва да се намира едно добро решение – става въпрос за дълговете към болниците, които има касата”, каза още Константинов.

Той обясни, че не искал вот на недоверие, гласувал "въздържал се". "Тук на този пост никой не го хващат от улицата и да го довеждат насила. Аз с чистото си съзнание съм дошъл и по никакъв начин не се чувствам жертвен агнец, добави лекарят.
Той не каза ще смени ли ръководния екип на Министерство на здравеопазването. Кандидатурата му ще бъде гласувана в сряда.

При представянето му Дянков каза, че се познават от много месеци, Константинов активно работил с екипите по здравната реформа. Последните два дни също провели многочасови дискусии какво да се прави.

Финансовият министър, съобщи, че 65 млн. лв. за болнична помощ вече са осигурени в бюджета на НЗОК, така че да се стигне до бюджет от 80 млн. лв. на месец. Допълнително ще бъдат осигурени 65 млн. лв. от гласуваните в повече 125 млн. лв. в бюджета за 2011 г. за разплащания на получилите се допълнителни разходи, които не се покриват от здравната каса. Те ще се разплащат от  октомври, с което ще започне разплащането на дълговете. В проектобюджета за 2011 г. е записано, че ще бъдат осигурени допълнително 400 млн. лв. за здравеопазване в сравнение с 2010 г.

Хитър ход на Борисов, бяха първите коментари в Народното събрание. Според депутати новият министър хем ще успокои лекарите, защото идва от техните среди, хем ще "неутрализира" най-критичната опозиционна депутатка по въпросите на здравеопазването Мая Манолова.

Вчера ресорният министър Анна-Мария Борисова подаде оставка. По-рано днес премиерът обясни, че е консултирал с различни съсловия кой да заеме поста й. В медиите се появиха имената на над 10 кандидати.

Д-р Стефан Константинов ще е третият здравен министър от кабинета на ГЕРБ. Анна-Мария Борисова остана на поста само шест месеца. През март пък с него се раздели Божидар Нанев.

Кандидатурата на д-р Стефан Константинов не е по предложение на БЛС, а е избор на премиера, заяви за Дарик радио шефът на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. По думите му д-р Константинов е достатъчно опитен като зам.-председател на лекарския съюз и има шанс да се справи с поста. "Той е запознат с почти всичко - с болнична помощ, но и с всички дейности в съюза и в този смисъл казвам,че има натрупан опит. Има познание и за европейските системи на здравеопазване", каза Райчинов.

По думите му, смяната на министъра не е повод да отменят протестите на лекарите. Исканията, които сме заложили за този протест, са доста по-различни, това са основно икономически, обясни шефът на БЛС.





Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.