Борисов: Освен лифт една керемида няма да се сложи повече

stat
12:08  |  17 януари 2018 | Политика / Редактор Таня Тодорова /  
Бойко Борисов в Европейския парламент в Страсбург Бойко Борисов в Европейския парламент в Страсбург
Сн.: БТА

Имате моята гаранция, че освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи, посочи Борисов пред евродепутатите в отговор на въпрос за втори лифт в Банско.

„Благодаря за оценките, които дадохте за Българското председателство на Съвета на ЕС. Специално искам да отговоря на въпроса за българската природа, защото аз самият съм зелен. Българската природа мисля, че в огромна степен, е защитена от нашето правителство“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на дискусията за приоритетите на Българското председателство, проведена в ЕП, в отговор на въпрос от евродепутат от групата на Зелените - Ска Келер.

Изпитвам огромно уважение към българските природозащитни организации и само преди 10 дни бях на среща с тях. Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да може да се излюпят новите щъркели. Карал съм министрите да пренасят лично блатни кокичета, за да не остане нито един стрък смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, вълци, костенурки. Трасета сме променяли“, изтъкна министър-председателят.

„Ще изграждаме само втори лифт на Банско. Сега има един и туристите чакат с часове, за да се качат. Мога да Ви подпиша тук, че става дума за реализация на втори лифт. Той е нужен не само за туристите, но и за природата, защото сега те се качват с автомобилите си там. За да поддържаме този път ние го осоляваме през зимата и десетки дървета около него загиват.
Гарантирам Ви, че няма да се допусне незаконна сеч. България е първа в Европа през последните години по нови гори и единствената, която разширила горите си от всички европейски държави“, обясни Борисов.

„Имате моята гаранция, че освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи“, добави премиерът.

 До 2-3 години ще се справим с корупцията

В България до 2-3 години ще се справи с корупцията, това заяви още пред Европарламента в Страсбург Бойко Борисов. Така той отговори на българските евродепутати Петър Курумбашев и Николай Бареков, както и на Ска Келер от Зелените.

"Корупция има навсякъде и водим огромна битка. Избиран съм 11 пъти като победител на избори в България. София имаше криза с боклука, когато станах кмет. Нямаше завод, нямаше нищо. Сега София след Цюрих е най-добре организираната система.

В същото време, ако има такава корупция, каквато казвате ще има ли ръст на икономиката и инвестиции. Как ще ни избират все нас на първо място. Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим и то добре.

Моля ви, тези наши приятели, които протестират, ми бяха коалиционни партньори. Разделиха се на три партии с три вожда. Те са нашият най-естествен партньор. Не съм виновен, че спечелих изборите. Социалистите проведоха изборите и ние победихме“, отговори на атаките Борисов.

"За" Истанбулската конвенция

Евродепутатът Елена Валенсиано призова Борисов от името на социалистите в ЕП и жените в Европа да бъде ратифицирана Истанбулската конвенция.

„Именно БСП взе решение да не я подкрепи в парламента. Ще положа всички усилия да мине в парламента. Насилието над жени и деца е чудовищно в цяла Европа“, отвърна й Борисов.






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.