Австрия иска България в Шенген

stat
16:26  |  15 март 2018 | Политика / Редактор Таня Тодорова /  
Премиерът Бойко Борисов и федералният канцлер на Австрия Себастиан Курц Премиерът Бойко Борисов и федералният канцлер на Австрия Себастиан Курц
Сн.: БТА

Австрия стои зад приемането на България в Шенген. България е за пример как всички трябва да се справят.
Това отбеляза министър-председателят Бойко Борисов след срещата му с австрийския канцлер Себастиан Курц.

„По Западните Балкани за коридорите имаме пълното разбиране. Разбрахме се с министрите как да работим, за да можем да подготвим хибридното финансиране и да можем да направим инфраструктурата на Западните Балкани необратима", посочи Борисов.

"Разговаряхме по темата за газовия хъб и за доставките на газ от различните източниците. И в тази сфера очаквам да ми помогне с неговата експертиза и това, което има и Австрия като най-голям газов хъб", допълни той.

"Темата Шенген е ясна. Всички виждат, че сме се справили, надявам се да има решение", отбеляза още българският премиер, цитиран от "Фокус". "Инвестициите са важна част в по-доброто развитие на страната", добави той.

"Векове наред сме били под владичество, иго, както искате го наречете. Не за ден и за два, а 5 века. За съжаление, все повече излизам лош пророк. От няколко месеца казвам как ще се влошат отношенията, светът върви главоломно към конфликт. Вече политици с имена и държави си говорят за ракети, войни и все по-реален става страхът на хората. Турция води война с кюрдите в Сирия, руснаците, американците, "Ислямска държава" са там. Гинат хора и в този момент там. Отношенията между лидерите стават все по-лоши.

Вариантите са два – или да се опитаме с дипломация, мир, такт, да се измъкнем от кризата, или да докараме армия от НАТО, която да застане срещу друга НАТО-вска армия. Ние на Балканите многократно сме изпитали какво значи да има конфликт. Затова, ако мислите, че ми е най-приятното да организирам такива срещи – не. Огромна разправия, труд и армия от хора се занимават с това.

Имам само една единствена цел – да продължи да работи споразумението (на ЕС с Турция за мигрантите - б.р.). Представете си 200 000 тук, представете си ги след това в Австрия. Виждате как си говорят Турция и САЩ, виждате за какво превъоръжаване иде реч. Ако някой си мисли, че с война могат да се нанесат победи, аз съм скептичен", коментира Борисов.

В ЕС трябва да знаем, че Европа без граници вътре може да функционира само ако са укрепени външните граници, посочи и австрийският канцлер Себастиан Курц.

"Много сме благодарни за опитите в България да се укрепят външните граници. Премиерът и България инвестираха в опазването им много преди другите и много повече от другите в Европа. Има други държави, в които продължават да стигат вълни от мигранти. Прекалено много са нелегалните мигранти в Централна Европа. Нямаме интерес да имаме контрол между границите вътре в Европа. Имаме интерес външните граници да са укрепени.

Радвам се, че България е най-активна в тази област и се надявам други да я последват. Не могат сами държавите да се справят. В ЕС трябва да знаем, че Европа без граници вътре може да функционира само ако са укрепени външните граници", изтъкна австрийският канцлер Себастиан Курц.






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.