Юнкер и Борисов с картата на европейския газов хъб ”Балкан”

stat
14:08  |  12 януари 2018 | Политика / Редактор Виктор Стефанов /  
Бойко Борисов отново показа картата на газовия хъб Балкан и газовите връзки Бойко Борисов отново показа картата на газовия хъб Балкан и газовите връзки
Сн.: БТА

Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов откроиха инфраструктурните проекти на Балканите като приоритет на ЕС.
Българското председателство се състои в ключов момент за Европа и за нейното бъдеще, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на съвместната пресконференция с премиера Бойко Борисов в НДК.

Ние сме до голяма степен на едно мнение по приоритетите и за българското, и за австрийското председателство, което следва, посочи Юнкер.
Той отбеляза голямото значение на подобряването на свързаността.

Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата за кохезионните фондове, заяви на свой ред Борисов, цитиран от БТА.

Той също наблегна на свързаността, като изтъкна, че най-безрисковата перспектива за ЕС е да се изгради инфраструктура на Балканите - магистрали, жп линии, пристанища. Това не само не носи риск на ЕС, а ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, повече туризъм и сближаване на хората в целия съюз, посочи Борисов.

Юнкер информира, че днес е била обсъдена и темата за газовите доставки в региона.

Вижте снимки >>

ЕК смята, че газовите доставки трябва да са свързващи, а не разделящи и в това отношение ние вървим в една и съща насока с правителството на България, съобщи Юнкер. Той връчи на премиера Борисов схемата за газовия хъб "Балкан".

Борисов
изрази благодарност във връзка с разработения европейски газов хъб "Балкан", което ще даде възможност България да не бъде изолирана и да не е само център на газопразпределянето, но и за доставка на различен вид природен газ - руски, азерски, румънски.

Когато говорим за газов хъб, не говорим за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на Третия енергиен пакет и даване на възможност България да се върне на мястото, където е била, подчерта премиерът.

По темата за членството на България в Еврозоната Юнкер напомни, че всички страни, които отговарят на критериите могат да станат членки. Той изтъкна, че България има добър път в това отношение, защото държавният дълг към БВП е много под 30 на сто, "бюджетния дефицит е нещо непознато тук", безработицата пада и по думите му всичко това показва, че по отношение на реалната конвергенция е постигнат сериозен напредък.

Ако искаме България да се присъедини към ERM 2 възможно най-бързо, това е предпоставка за пълното членство, каза Юнкер. Той информира, че се сега се създава предприсъединителна помощ за държавите, които искат да се присъединят към Еврозоната.

Борисов благодари за подкрепата и за всичко, което ЕК прави за България.

Премиерът се извини на хората за притесненията през тези два дни заради засилената полицейска охрана и задръстванията.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.