Борисов представи на Шефчович газовия хъб ”Балкан”

stat
12:42  |  15 март 2018 | Политика / Редактор Таня Тодорова /  
Бойко Борисов и Марош Шефчович Бойко Борисов и Марош Шефчович
Сн.: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович.
В контекста на ключовия приоритет на българското председателство, свързан с европерспективата на Западните Балкани, българският премиер е очертал напредъка по инициативите за увеличаване на междусистемната свързаност на региона.

Изразено е било общо мнение, че насърчаването на регионалното сътрудничество и енергийната интеграция на региона са важни за установяването на сигурна, добре функционираща и достъпна енергийна система.

Борисов е подчертал и значимостта на изграждането на газовия хъб "Балкан", който е част от политиката за интегриране и развитие на свободен и конкурентен газов пазар в Югоизточна Европа.

Премиерът е посочил, че чрез този балкански проект ще бъде гарантирана либерализацията на енергийните пазари и ще има достъпна енергия за потребителите, съобщи пресслужбата на кабинета.

По време на срещата си с Марош Шефчович министър-председателят е посочил също, че като ротационен председател на Съвета на ЕС България ще продължи действията си за постигане на стабилен Европейския енергиен съюз и положителни резултати по приоритетните теми в областта на енергетиката.

България има много голям потенциал в инвестиции в енергийна ефективност и възобновяеми източници, заяви от своя страна еврокомисарят Марош Шефчович. Тя може да има и ключова роля в разнообразяване на енергийните източници на Балканите и цяла Европа.

"Ние искаме газовият хъб да бъде ефективен, да действа според европейското законодателство. Към този хъб газът трябва да идва от различни източници и трябва да бъде търгуван тук, а не само да преминава транзитно през страната ви", каза той, цитиран от БНР.

Шефчович обърна внимание на необходимостта за развитие на енергийната стратегия на целия Европейски съюз до 2030 година и призова за сериозен дебат във всяка от страните - членки за бъдещето на енергетиката.

"Защото знаете много добре, че ако построите атомна електроцентрала днес, тя ще остане с вас в следващите 30, 40 или 50 години, ето защо решението, което ще вземете днес, ще има значение за енергийния микс на страната не само до 2030 година, но и през 2040-а и 2050 година", подчерта еврокомисарят.

Той допълни, че енергийната бедност продължава да е огромен проблем в цяла Европа и сподели, че има усещането, че често добрите намерения не биват разбирани и не се осъществяват.

"В Брюксел може често да чуете шегата, че каквото се случва във Вегас, си остава във Вегас. Опасявам се, че често това се случва и в Брюксел“, заяви Шефчович.







Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.