Премиерът обеща нов ред в Здравната каса

stat
15:16  |  5 октомври 2010 | Политика / Автор Иванина Манчева /    |  видео
Парите за здраве ще отиват за здраве, категоричен е Бойко Борисов Парите за здраве ще отиват за здраве, категоричен е Бойко Борисов
Сн.: БГНЕС
Видео: Борисов: Парите за здраве ще отиват за здраве

Ще има публично управление на НЗОК, здравните вноски няма да се трупат вече в резерв, а ще се харчат.
Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с националното ръководство на Българския лекарски съюз. По думите му - от днес нататък парите за здраве ще отиват за здраве.
Казаното означава, че сумите от порядъка на 500 млн. лв., които само през миналата година бяха заделени за резерв, а не се похарчиха, занапред ще се оползотворят в здравната система.

Премиерът коментира и идеите за пренасочването на средства от здравната към пенсионната система.
"С парите за здраве тихомълком се плащат пенсии, защото намалиха пенсионните вноски. Повече не желая да бъда съучастник на нещо, което съм заварил, а понасям ударите за него", каза той, цитиран от "Фокус".

Борисов отбеляза че МВФ е изразил най-ласкавата оценка по отношение на страната, но е обърнал внимание и на факта, че има огромен дефицит в пенсионната система, предаде БТА. Този дефицит се дължи на изключителния популизъм на предишното правителство и използването на парите за здраве за подпиране на фискалния резерв, каза премиерът.

От изказването обаче става ясно, че той визира по-скоро увеличаването на пенсиите.
Той се обърна към лекарите с думите, че "щом искат парите за здраве да отиват за здраве - вдигаме пенсионната вноска с 3% и изчистваме системата".
Първата идея беше да се увеличи социалната осигуровка за сметка на здравната (с 2%), тоест да не се натоварват данъкоплатците.

"Заместник-финансовият министър (Владислав Горанов - бел.ред.), който е в касата, ще го извадя оттам, касата ще се управлява публично", заяви още Борисов. Тази новина беше посрещната с ръкопляскания. В съвета ще влязат повече лекари, пациенти и синдикати. Директорът на касата обаче ще продължи да се назначава от парламента.
Премиерът обаче изрази несъгласие с искането на БЛС Надзорният съвет на НЗОК да избира управителя си. Ръководството на НЗОК се избира от парламента, припомни Борисов.

Той не се съгласи и с условието на лекарите бюджетът на Здравната каса да бъде отделен от консолидирания бюджет на държавата, но бе категоричен, че парите за здраве ще се използват по предназначение.

Към днешна дата резервът на НЗОК е в БНБ, коментира министър-председателят. "Нито една стотинка не е пипната, те не могат да бъдат пипани, защото такъв е законът", увери той. Той припомни, че резервът се формира от последното увеличение с два процента на здравната вноска от 6 на 8 процента.

Премиерът и Лекарският съюз са се договорили до 3 януари за болнична помощ да се платят 190 млн. лв., с което ще се покрият задълженията към болниците. 2,6 млрд. лв. ще бъде бюджетът на касата за следващата година, предаде Дарик.

След срещата с премиера председателят на БЛС Цветан Райчинов не скри задоволството си пред колегите си с думите: За първи път догодина целият резерв на НЗОК ще бъде използван за здравеопазване, предаде БТА.
Той каза, че 190-те милиона лева ще бъдат изплатени на три транша и според него това ще удовлетвори гилдията, въпреки че са били поискани 205 милиона лева до 30 януари.

Райчинов изрази задоволство и от факта, че здравната вноска ще остане 8% и че НЗОК ще се управлява публично.
Определянето на прогнозни бюджети на болниците от догодина, изработването на регулативните стандарти, както и на остойностяването на медицинските услуги ще се извършва съвместно от НЗОК и БЛС.

По-късно от Лекарския съюз заявиха, че до подписване на споразумението и категорични действия от страна на правителството за неговото изпълнение, запазват готовност за протестни действия. При неизпълнение на договореностите в споразумението ще се предприемат незабавни стъпки към ефективни протести, предупредиха лекарите.
Протестите им са планирани за 15 октомври пред парламента.

Целта на премиера сега очевидно е да няма протести на всяка цена, коментира междувременно лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията.
"Заради това правителството и премиерът са готови на всичко - да обещаят поредната порция лъжи и измами, да отложат във времето напрежението в системата с частични решения, с обещания за допълнителни 65 млн. лева", каза още той.
Според него лекарите и медицинските сестри за пореден път ще бъдат излъгани.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.