Борисов: С Ангела Меркел се прегърнахме и й дадох кураж

stat
13:45  |  24 ноември 2017 | Политика / Автор Калина Петрова /  
Бойко Борисов прегърна и Федерика Могерини. В дясно е президентът на Армения Серж Саркисян Бойко Борисов прегърна и Федерика Могерини. В дясно е президентът на Армения Серж Саркисян
Сн.: БТА

С Ангела Меркел се прегърнахме да й дам кураж. Изключително важно е Германия да има правителство, защото докато тя е блокирана, нищо не върви.
Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. Премиерът е там за участие в петата Среща на високо равнище по Източното партньорство на Европейския съюз.

Той подчерта многократно, че във всеки случай е по-добре, когато обсъждат  проблемите на една маса.

"Когато сме на една маса, когато президентът на Армения и президентът на Азербайджан спокойно си говорят, е много по-добре отколкото армиите им на Нагорни Карабах и на др. места да се блъскат. По-добре е да се дискутират и съвместните учения в Беларус и изграждане на ядрени централи,  тогава всичко става в диалог по един европейски начин", каза Борисов.

"Аз съм оптимист за това, което се случва по време на нашето председателство, Източното партньорство да продължи. Надявам се този климат, по-добре да сме заедно, отколкото да отсъстват хора в преговорите, да бъде приложен и в Западните Балкани", каза още Борисов.

Подобен съвет ще има на 17 май в София с балканските лидери.

"Прекрасното приятелство, което имаме с Грузия, с Армения, Азербайджан, Украйна, Молдова, Беларус, може само да се задълбочи.Черно море е едно прекрасно място. То може да стане място където да минават газопроводи и то не от едно място, може да има пристанище, може да има бизнес, има огромни възможности. Освен това влияе и връзката на този регион с Дунавската стратегия, дава огромни възможности", добави премиерът.

"Има възможност да се обучават студенти. За мен е най-важно образованието, даваме възможност максимум студенти да идват да се обучават в България и Европа", каза още Борисов.

"На 11 декември имаме среща с Тереза Мей и министри от Великобритания. Надявам се да поддържаме едни добри отношения, нека съм лош песимист в случая, най-добре да си останат в Европейския съюз. Истински се надявам Мишел Барние (преговарящият по Брекзит от страна ЕС - б.р.) да успее да си свърши работата", каза Борисов.







Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.