Плевнелиев към Борисов: Против съм политика ”2-ма батковци”

stat
12:22  |  25 октомври 2016 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /    |  видео
Президентът откри първия международен форум на мрежата за равен достъп до образование ”Teach for all” в Благоевград Президентът откри първия международен форум на мрежата за равен достъп до образование ”Teach for all” в Благоевград
Сн.: БТА
Видео: Президентът Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев реагира остро на думите на премиера Бойко Борисов, че е бил един от министрите в първия му кабинет, "дадени" от кръга "Капитал".
Вчера Борисов заяви, че депутатът от ДПС Делян Пеевски няма нищо общо с управлението на ГЕРБ и атакува кръга "Капитал" на Иво Прокопиев, който имал общо при съставянето на първия му кабинет.

"Те са ми предложили 5-6 министри навремето, и реално са участвали, докато им видя акъла и ги изгоних. Като се започне: Дянков, Трайков, Караджова, сигурно още... Плевнелиев. Тогава те ми ги дадоха, те ми ги предложиха".

Премиерът се ядоса, че всеки път го питат за Пеевски, а не за Прокопиев, които били "еднакви абсолютно - единият е влияел на БСП за министри, другият – в началото ми влияеше и на мен".

На въпрос защо ги е приел, ако не е вярвал, че са добри професионалисти,  Борисов отговори:

"Защото бяха добри експерти, доведоха ги, ставаха. И някой действително си стават. Аз в последствие като видях тези, които не стават, ги махнах. Защото ГЕРБ не е зависим, над мен няма никой".

Думите му провокираха държавния глава, който направи категоричен коментар пред журналисти, с предупреждението, че може да втвърди тона:

"Не съм съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до дебата „Две каки“, които си говорят. По същия начин не съм съгласен за начина, по който се правят правителствата в България да бъде сведен до „Двама батковци“, които си говорят. Ако това е така, то означава, че задкулисието в България тотално е победило. Не съм част от това задкулисие и никога не съм бил".

Съвсем скоро Плевнелиев беше добър за втори мандат, ама Радан го провалил... А и преди 5 години Бойко го хвалеше като супер успешен министър, достоен за президент, потупваше го по главата. А сега изведнъж... част от кръг, от обръч и какво ли не.

Когато човек се вслуша

Затова, по думите му, е добре министър-председателят да си припомни, че:

"През 2008 г. бях обявен за „Инвеститор на годината“ в България, че бях един от топ мениджъри, член на борда на директорите на американската камара, на немската камара, на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ), че бях един от двигателите на много кризисни конференции през 2009 година, затова как да намерим решение в най-тежката криза“.

Плевнелиев обясни, че начинът по-който влязъл в политиката е бил свързан с това, че Тройната коалиция по това време не е давала никакви отговори.

„Добре е също така министър-председателят да си припомни, че аз бях един от членовете на икономическия екип на ГЕРБ през 2009 година, когато си разменяхме стотици имейли с Влади Горанов, които аз пазя, и с Дянков също. Не бива дебатът преди президентските избори да бъде принизяван до това кой с кого говори или с кого си е говорил в миналото“, добави държавният глава.

Той бе категоричен, че не е част от тези разговори и те не го интересуват, като подчерта, че ако е бил посочен от някого, е щял да бъде зависим от някого, а ако това е било така, е щяло да проличи при съставянето най-малко на двете служебни правителства.

"Аз съм единственият политик, който се изправи срещу интересите на олигархията с изключително ефективно решение - правилата за държавните пари в банките, въведени при служебния кабинета на Марин Райков", заяви още президентът и категорично отрече да е бил Троянски кон на олигархията.

По думите му посланието на министър-председателя няма толкова персонална насоченост, защото "всяко негово интервю е предпоследно, в следващото може би ще чуем нещо по-различно".

какво се разбира от това избухване, на иначе кроткия, и доста невзрачен президент.: 1.става ясно, че президента, и премиера, които са от една и съща политическа партия, са в не особено добри отношения(меко казано), поради което президентът не е...

gost

"Но за мен е важно, че се прави опит точно в сърцето на президентската кампания отново гражданите да не чуят важното. Ако политиците продължават да се замерват с "каки и батковци", това най-малкото не е честно към българския народ. Нека всички кандидат-президенти да излязат и да кажат има ли задкулисие, кое е то, как функционира, кой и по какъв начин смята да се пребори с това задкулисие. Ако политическите лидери продължават по най-изгодния за тях начин да бягат от съществото на дебата какво ще свърши следващият държавен глава, ще втвърдя тона още повече", закани се Росен Плевнелиев.

Прокопиев обвини Борисов в лъжа

Още вчера самият Иво Прокопиев заяви, че твърденията на премиера са неверни, манипулативни и целят да го злепоставят. Собственикът на "Капитал" и "Дневник" заяви, че в периода 2008-2009 година не е контактувал с Борисов извън качеството си на председател на КРИБ и зам.-председател на Съюза на издателите и не му е предлагал хора за министри.

"По повод твърдението на г-н Борисов, че с г-н Пеевски сме "абсолютно еднакви", не аз, а премиерът дължи обяснение", каза още бизнесменът.

Днес той подчерта пред БНР, че категорично не е предлагал на премиера министри, особено споменатите - Плевнелиев, Дянков и Трайков. Не знам защо той говори неистини, добави Прокопиев.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За министрите в кабинета "Борисов 1" и кръга "Капитал"





Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.