Борисов потвърди, че се е срещал с Цветан Василев

stat
10:24  |  31 март 2015 | Общество / Редактор Десислава Димитрова /    |  видео
Бойко Борисов говори пред журналисти в съда, където даде показания по съдебно дело Бойко Борисов говори пред журналисти в съда, където даде показания по съдебно дело
Сн.: БГНЕС
Видео: Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов потвърди, че миналия юни се е срещал с банкера Цветан Василев.
Срещата била след настойчива молба от страна на Василев и се осъществила в дома на Борисов в Банкя, предаде БТА.

За нея пръв съобщи бившият мажоритарен собственик на КТБ, който разказа и за други разговори с политици. Единият от тях бил бившият лидер на БСП Сергей Станишев, но вчера той отказа да потвърди дали това се е случило.

Борисов уточни, че срещата с Василев не е била "криминална", както я определи той, просто влязъл с колата си през гаража на къщата в Банкя.

"Месеци наред Цветан Василев - моля ти се, моля ти се да се видим. Накрая му казах ела в Банкя, но мен ме наблюдават. Тогава многократно казвах, че следят къщата ми. Казах му - не виждам тема за разговор, защото твоите башибозуци, ордите на Бареков всяка сутрин пред дома ми разболяха детето ми", разказа още премиерът пред журналисти, цитиран от "Фокус".

Докато банкерът притежаваше ТV7, а Николай Бареков беше директор, репортери постоянно отразяваха организирани протести пред къщата на Борисов.

"Няма да ми повярвате, но аз се заклевам - Цветан Василев дойде да ми се извини за това, което са ми причинили той, Бареков, ТV7 и цялата тази пасмина, която ме беше оградила", каза още лидерът на ГЕРБ.

Чрез медиите той призова Цветан Василев да се върне в България, като обеща да му осигури охрана от НСО и жандармерията и дори лично да го посрещне на границата. После щели да го арестуват, да му осигурят домашен арест и да го разпитат.
Банкерът обаче няма право да напуска Сърбия и може само да бъде екстрадиран, ако белградските власти разрешат това.

За случилото се с КТБ според премиера вина имат основно бившият премиер Пламен Орешарски и тогавашният финансов министър Петър Чобанов.
Иван Искров пък го посочили сто пъти заради безграничното му нахалство, което го "няма никъде в света", но Борисов се надява, че през месец май БНБ ще има нов шеф.

Запитан дали очаква да бъде извикан да дава показания по делото за КТБ, той отговори:

Аз понеже имам големи гърди, само за кърменето в мола не ме е питал някой".

Премиерът коментира горещата тема в Съдебната палата, където бе разпитан по делото срещу бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров, който е подсъдим за присвояване.

Бареков: Василев искаше политически отбор да спаси КТБ

Цветан Василев очевидно се опитваше да създаде някакъв политически отбор, който да му помогне да си спаси банката, коментира по-късно на пресконференция лидерът на ББЦ Николай Бареков, цитиран от БТА.

"Поздравления за г-н Борисов, който днес проговори и сподели с хората за срещата си с Цветан Василев. Смятам, че постъпката му е мъжка и заслужава адмирации, защото трябва да се казва истината", добави той.

Евродепутатът каза, че също е имал разговори с Василев след 10 юни м.г., няколко седмици след евровота. Срещата била по искане на банкера и се състояла в хотел, близо до сградата на ЕП в Брюксел и на 2,5 м от централата на ЕНП. 

Василев споделил, че се е виждал с политическите лидери на всички големи партии. Казал му е още, че се е разбрал с другите партии да се направи някаква коалиция в следващия парламент.

"Най-образно - коалиция между ГЕРБ и БСП, и ролята, която са ми отредили на мен, да се оттегля в опозиция", обясни Бареков.

АНКЕТА: Да реагират ли институциите на твърденията на Цветан Василев?






Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.