Борисов към Абе: Между Азия и Европа има държавата България

stat
17:35  |  14 януари 2018 | Политика / Редактор Мануел Насименто /  
Пресконференция на премиерите Шиндзо Абе и Бойко Борисов Пресконференция на премиерите Шиндзо Абе и Бойко Борисов
Сн.: БТА

Премиерът Бойко Борисов се срещна с японския премиер Шиндзо Абе, който пристигна на официално посещение в България. След срещата двамата дадоха пресконференция.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството ще положи цялата си воля и усърдие максимално бързо да приключат преговорите между ЕС и Япония, защото това е важно и за бизнеса.

Вижте снимки >>>

"Надявам се в тези два дни да свършим доста работа. Категорични сме, че всички проблеми трябва да се решават мирно на масата на преговори.

Преди една година темата Западни Балкани надали сте я чували някъде. Сега тя е приоритет на ЕС по време на нашето председателство.

16+1 се измести в България тази година, така че освен председателството на ЕС ще имаме и председателство на 16+1 с китайския премиер“, заяви Борисов.

"С японския премиер имаме традиционни и изключително близки отношения, с изключително мощните корпорации, чиито лидери днес са тук в София, с българската експертиза по темата, съм убеден, че с премиера на Япония ще положим схеми за подпомагане на големи инфраструктурни проекти не само в България, но и на територията на Балканите, каза още Борисов.

"Категорично осъждаме поведението на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети", продължи премиерът и заяви, че е солидарен с абсолютно всичко, което говори и изрази премиерът Абе. "Категорично осъждаме поведението на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети".

В заключение съм си позволил да уверя японския премиер Шиндзо Абе, че на входа на Европа между Азия и Европа има една държава – България“, сподели Борисов.

По думите му българският и японският народ имат изключителни взаимни симпатии.

Японският премиер Шиндзо Абе сподели, че се надява посещението му ще доведе до задълбочаване на връзките между България и Япония в областта на политиката, икономиката, културата и спорта.

„Бих искал да изкажа своето уважение към министър-председателя г-н Борисов за това, че има тежката отговорност за председателството на Европейския съюз. По време на днешната среща разговаряхме относно постоянно усложняващата се ситуация на сигурност Източна Азия“, заяви Абе.

По думите му са взели съвместно решение за създаване на приоритет между двете страни, който да задълбочи взаимния обмен в различни области като култура, наука и технологии.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви още, че Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията за интеграцията на Западните Балкани. По думите му Япония се е фокусирала върху стабилността на региона.

„Създадохме инициатива за сътрудничество в Западните Балкани. Надявам се, че със съдействието на България ще продължим да си сътрудничим и с целия регион. Важно е да се засилят икономическите ни отношения", каза Абе.

„Радостен съм, че имам възможността да осъществя това посещение в България, което е първо за японския министър-председател. България и Япония са две приятелски държави, които споделят ценности като свобода, върховенство на закона, каза още японският премиер.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.