Елитът в Брюксел е един и същ от 30 години

stat
10:53  |  11 януари 2018 | По света / Автор Красимир Тодоров /  
Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер днес са на върха на Европейската комисия и Европейския съюз Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер днес са на върха на Европейската комисия и Европейския съюз
Сн.: БТА

През последните 30 години политическият елит в Брюксел е почти един и същ.
Той е със своите предразсъдъци, своите представи, че Европа е преди всичко Запад и че начина, по който се е развивал западният свят непременно е формулата, единствената възможна логика, по която трябва да се развиват и другите страни, присъединяващи се или възстановяващи се в европейския свят.

Това коментира президентът на Института за публична политика Здравко Попов в студиото на телевизия "Блумбърг". Според него държави като Чехия, Полша, Словакия и Унгария категорично протестират срещу политическата терминология „присъединяване към Европа“, защото според тях не може да се присъединиш към нещо, от което вече си част.

По-скоро става дума за възстановяване на европейския статус на страните вследствие на влиянието на СССР. Попов бе категоричен, че има един голям дебат, който не е изчистен докрай. Става дума за това дали европейска интеграция е унифициране на държавите и управлението им или съгласуване и баланс на интересите на всички държави.

„Източна Европа казва „Ние също сме Европа, имаме такива виждания както за своята собствена страна, така и за ЕС“. В някакъв смисъл сега Полша и Франция в момента са най-иновативните държави, които произвеждат дори наивности и утопии. Но в същото време те в момента водят интересния дебат относно бъдещето на Европа“, допълни Попов.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.