Борисов ще подкрепи актуализацията на здравния бюджет

stat
13:37  |  1 август 2014 | Политика / Редактор Гергана Мишева /  
Бойко Борисов на консултациите при президента Бойко Борисов на консултациите при президента
Сн.: БГНЕС

Партиите не се разбраха при президента за актуализациите на бюджетите на държавата и НЗОК.
"Готов съм още веднъж да направя компромис за бюджета на Орешарски и да не ни обвинят, че политиците си правим игрички", смени позицията си лидерът на ГЕРБ, цитиран от "Фокус", след като преди 2 дни се отметна, за да не бъде обвинен в коалиция с ДПС.

По-късно той гарантира само, че ще изпрати колкото депутати трябват за бюджета на НЗОК, да направи пореден и единствен компромис заради болните.

Вижте снимки>>>

Президентът Росен Плевнелиев обясни, че ако не се подкрепи бюджетът на държавата, ситуацията в страната след три месеца ще бъде драматична, както и че е много възможно следващото НС да не може да не направи ново правителство.

"Да оставим партийните опорни точки и да се обърнем към истината за фактите в бюджета, икономиката и за финансите и да се обърнем към опорните точки на народа и за необходимите действия за плавен преход към повече стабилност", каза държавният глава, цитиран от БТА и "Фокус".

Той прочете писма и декларации от пациентски и бизнес организации, от общини, които молят депутатите да гласуват актуализациите.

"Българските пациенти и общини не бива да бъдат обект на партийно боричкане", каза държавният глава.

Плевнелиев обясни, че синдикатите и работодателите са заявили пред него, че е необходима подкрепа за общините. По думите му дължимите суми на общините са 305 млн. лева, на бизнеса са "в разумни граници по ДДС", но към строителите е натрупан 1 млрд. лв.

Типично в стил ГЕРБ - от сутринта до вечерта да си променят мнението 10 пъти. Така беше и при тяхното управление, така ще е и ако се върнат. И такъв има претенции да управлява! Като видя, че ще е отговорен за хаоса в болниците...

Патрон

"Ако не се реализира бюджетът, няма да има възможност служебното правителство да реагира на рискове в системата", каза още той и призова да не се връзват ръцете на служебното правителство.

Държавният глава заяви, че не вижда като празен чек възможността служебният кабинет да може да договаря нов заем, предаде БНР.

"Празен чек ли е да подпишете договор с ЕК или ЕЦБ, МВФ? Това е всичко друго, но не и празен чек. Гарантирам пълна прозрачност на служебното правителство", каза той.

Президентът каза още, че ЕК е предупредила БНБ, че следи много внимателно ситуацията с КТБ и дали се действа така, че да бъдат изплатени дължимите по закон суми на гражданите.
Плевнелиев пожела оздравяване на банката, но "ако дупката е по-голяма", да има вариант ликвидация.

От БСП отново заявиха на консултациите, че са само за актуалицията на бюджета на НЗОК, не и на държавния.

"Служебното правителство не е вързано, то има една задача - да проведе честни избори", отвърна Миков на твърдението, че не бива отиващият си парламент да върже ръцете на служебното правителство, предаде БГНЕС.

Докато политиците не започнат да вършат правилните неща и да задават правилните въпроси, не могат да очакват от гражданите да им повярват, че искат да спасяват България. Дори и актуализацията да е наистина необходима...

ИБ

"Ако публичният интерес е свързан актуализациите, трябва да реализираме публичния интерес, не бива да го жертваме в името на партийни страхове. Да се откажем от всякакъв популизъм, защото тази игра кой ще носи отговорността, ако в понеделник нямаме актуализация, на мен ми е последна грижа", каза лидерът на ДПС Лютви Местан и отново потвърди, че ще подкрепят актуализиациите.

Той добави, че са готови да си поемат отговорност, независимо кой в какви коалиции ще им прикачи – коалиция „Бостан”, „Горчиво”, коалиция „КТБ”.

"Бостан е турска лексема в българския език, но се среща и в една фолклорна песен, когато лирическият герой среща изгората си в бостана на Кольо Рашков. Препоръчвам ви да прочетете тази фолклорна песен и ще видите, че седящите тук не можем да бъде припознати",
каза лидерът на ДПС, цитиран от "Дарик".

Николай Бареков обясни, че независимите депутати на ББЦ ще подкрепят промените в бюджета на НЗОК.

Миков нападна президента

"Учудващ бе тонът на президента, очевидно ще бъде активен участник в предизборната кампания, но това ще накърни по-скоро институцията, отколкото да навреди на партиите. Ако някой иска да тласка страната към нестабилност и президентска република, в това няма да участваме", каза пред журналисти Михаил Миков, цитиран от "Фокус".

АНКЕТА: Одобрявате ли обратите в позицията на Борисов?






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.