БСП: ГЕРБ не желае България да бъде част от Шенген

stat
11:12  |  14 декември 2017 | Политика / Редактор Таня Тодорова /  
Драгомир Стойнев за ГЕРБ: Маските паднаха Драгомир Стойнев за ГЕРБ: Маските паднаха
Сн.: БСП

Обща декларация на българския парламент за Шенген, предложена от БСП, стана повод за обвинения срещу ГЕРБ в бягство от защитата на национални приоритети.
Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев посочи, че вчера от левицата са предложили парламентът да излезе с обща декларация и всички да застанат зад българските евродепутати в тяхната битка за "една огромна несправедливост - продължителното отлагане на приемането ни в Шенген". По думите му всички политически сили в Народното събрание са били "за" разглеждането на тази декларация, само от ГЕРБ са били "против".

Вчера само две групи в Европарламента не подкрепиха предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген. Това бяха Европейските реформатори и консерватори и "Европа на свободата и пряката демокрация".

"Маските паднаха, ГЕРБ се присъедини към тези европейски партии, които не подкрепят членството на България в Шенген и това е, защото някой отвън, отново е променил вашите приоритети. Присъединяването на България към шенгенското пространство е сред основните приоритети на българската външна политика и е от стратегическо значение както за България, така и за ЕС като цяло”, каза още Стойнев.

Той добави, че подобен приоритет е записан от всички политически сили в техните предизборни платформи. И бе категоричен, че силата на БСП е в нейната последователност и когато е трябвало да се защитава национален приоритет, никога не е бягала от него, докато ГЕРБ прави точно обратното.

"Приемането на тази декларация от НС можеше да бъде силен знак за необходимостта от обединение и единодействие на всички равнища за това, че България е напълно готова да заеме мястото си на равнопоставен член на на ЕС. За съжаление тази декларация трябваше да обедини всички политически сили, но ГЕРБ избягаха, защото те никога не са защитавали националния интерес"- изтъкна Драгомир Стойнев.

Според него това е скандално.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира, че се изопачават фактите от парламентарната трибуна.

Вчера на Председателски съвет беше решено декларацията да бъде раздадена на парламентарните групи, за да се запознаят с нея, посочи тя. Като председател на Народното събрание съм я разпределила на комисиите по външна и вътрешна политика, добави Караянчева.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.