ГЕРБ отряза БСП за назначенията в държавните фирми

stat
12:21  |  7 декември 2016 | Политика / Редактор Георги Брандийски /  
Драгомир Стойнев от БСП защити в парламента Законопроект за публичните предприятия Драгомир Стойнев от БСП защити в парламента Законопроект за публичните предприятия
Сн.: БГНЕС

Парламентът отхвърли на първо четене Законопроект за публичните предприятия, който имаше за цел да регламентира назначенията в държавните и общински фирми.
Законопроектът бе внесен от лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители. От гласувалите в зала 106 депутати 35 бяха "за", 11 - "против", а 60 се въздържаха.

Преди четенето в зала законопроектът не е бил обсъждан от определените парламентарни комисии.

Вносителите смятат, че действащото законодателство, което се отнася за държавните предприятия и търговските дружества с над 50 процента държавно и общинско участие, е разпокъсано и без нужната систематичност. В нормативната уредба има празноти, посочи Драгомир Стойнев от БСП. Целта на предложения законопроект е да се сложи ред в този сектор и да се подобри ефективността на използването на публичните средства.

Според вносителите публичните предприятия работят с различна степен на ефективност - част от тях работят добре, други са на загуба. Стойнев заяви, че законопроектът ще е от полза на българската икономика. Той цели да се създаде по-добра конкурентна среда и да се спре с политическия натиск върху управлението на публичните предприятия.

Стойнев призова народните представители да не се делят на партиен принцип, а да мислят за икономиката на страната.

Председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че няма празноти в законодателството по отношение на публичните предприятия, а по-скоро има неразбиране на съществуващите разпоредби. По думите му има общи правила и статут на всички дружества в страната. Всички търговски субекти са равнопоставени на пазара, посочи той. Според Кирилов в предложения от БСП законопроект прозира идея за търговски социализъм в институционалната икономика.

Делян Добрев от ГЕРБ допълни, че избирането на изпълнителния директор на държавните дружества с конкурс няма да гарантира по-голяма прозрачност в сектора и че предприятията ще се управляват по-добре и ще печелят по-добре. Според него този законопроект не помага особено за по-доброто управление на държавните дружества. По думите му това, което най-много липсва в държавните дружества, е прозрачност и ефективност, и ефикасност на разходите.

Методи Андреев от ГЕРБ обаче посочи, че ще гласува „за“ промените тъй като според него това, което предлагат БСП, е много добро.

Все пак той не пропусна да атакува Корнелия Нинова и припомни, как тя била назначена за шеф на "Техноимпекс" по времето на Иван Костов.





Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.