БСП ще гласува против приватизацията на ”Общинска банка”

stat
13:06  |  13 декември 2017 | Политика / Автор Калина Петрова /  
Калоян Паргов и общински съветници от БСП дават брифинг за приватизацията на Общинска банка Калоян Паргов и общински съветници от БСП дават брифинг за приватизацията на Общинска банка

„БСП винаги е била против приватизацията на „Общинска банка“ – този така ценен актив на столицата.
Групата съветници на предстоящото заседание на Общинския съвет – София ще гласува срещу приватизацията“.

Това заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов пред журналисти в парламента.

Той подчерта, че има само един явил се участник и интересът на гражданите няма да бъде защитен.

„Г-жа Фандъкова неведнъж е заявявала, че е за конкурсно начало с повече кандидати“, коментира Паргов и предложи процедурата да бъде спряна и обявена отново.  

Проф. Гечев: Възможно е купувачите на банката да са близки до властта

„Тази сделка е изключително важна. С придобиването на банката купувачите  получат готова банка с лиценз и тя може да стане голяма банка, която не само да оперира на софийския пазар, но и да се намеси в първите няколко банки, контролиращи банковата система на България“,  заяви народният представител проф. Румен Гечев.

„Не сме сигурни кои са купувачите. Фирмата, която кандидатства е посредническа – зад нея има стотици инвеститори, които не знаем кои са“, допълни той.

Според него е твърде възможно зад тези хора да стоят физически и юридически лица, които не са много далеч от властта.

„Ще направим питания към ръководството на БНБ – длъжни са да проверят кой стои зад тези купувачи“.    

Дир. бг припомня, че по-рано днес от БСП попитаха БНБ, Комисията за защита от конкуренцията /КЗК/, Агенция за приватизация и следприватизационен контрол /АПСК/ за ключови приватизационни сделки. Сред дружествата, за които са подадени заявления за достъп до информация, са: "СИБАНК"; "Пампорово" АД; "Булгартабак - холдинг"; "Българска телекомуникационна компания"; "Химко" АД; "Кремиковци" АД и електроразпределителни дружества.

БСП се обяви и срещу повишаване на цената на водата.

„Позицията на БСП от 99-та година е неизменна срещу грабителската концесия на „Софийска вода“. За втори път тази година ни се предлага повишаване на цената на водата срещу обещания за инвестиции, след като една трета от София е без канализация, качеството на водата е на ниско равнище все още, загубите на водата са около 50%, а това е ангажимент на концесионера“, каза Паргов.

Според него това увеличение не е обосновано. 

Калоян Паргов призова всички да се включат в организирания от БСП протест срещу увеличението на цената на водата в редица градове. Той ще се проведе от 10.30 часа пред сградата на КЕВР. На пресконференцията присъстваха и всички общински съветници от БСП-София и народните представители от ПГ на „БСП за България“ от София.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.