България ще преговаря първо с Швеция за изтребителите

stat
15:10  |  26 април 2017 | Общество / Редактор Димитър Михайлов /  
Шведската оферта за бойни самолети ”Грипен” се смята за най-привлекателна от сегашното българско правителство Шведската оферта за бойни самолети ”Грипен” се смята за най-привлекателна от сегашното българско правителство
Сн.: Shutterstock

Служебният кабинет е решил да започнат преговори за покупката на нови изтребители „Грипен“ на шведската компания СААБ.
На предпоследното си заседание, което е било закрито, кабинетът на Огнян Герджиков е одобрил протокола на междуведомствената работна група, свързан с покупката на изтребители, предаде "Фокус".

Комисията е класирала на първо място шведската компания СААБ със самолет „Грипен“.

На второ място работната група е препоръчала Португалия, чиято оферта е за използвани самолети F-16.

Третото предложение, отново за втора ръка, е било за изтребители „Юрофайтър“ от Италия.

По неофициална информация, сделката за самолет „Грипен“ възлиза на около 1 млрд. лв., докато предложението за F-16 – за около 1,5 млрд. лв.

Преди ден в. "Сега" също съобщи за решението да бъдат купени нови изтребители "Грипен" (Gripen). Източници на вестника посочили, че върху избора на нов изтребител освен факта, че става дума за машина от последно поколение, е повлиял срокът на доставка.

Едното предложение е било за 3 години, а спечелилото - 18 месеца от подписването на договора. Натежала е и схемата на разплащане. Една от компаниите например е искала 100% авансово плащане, което е напълно невъзможно.

Крайното решение трябва да бъде гласувано от депутатите, като преди това новото правителство ще реши как да бъдат водени преговорите като сформиране нова междуведомствена работна група.

В сделката за изтребителите за българските Военновъздушни сили няма нищо предрешено. Това обяви служебният премиер Огнян Герджиков пред журналисти в МС, цитиран от БТА.

Служебният министър на отбраната и вицепремиер Стефан Янев потвърди, че сегашното правителство е оставило преговорите на следващото.

Окончателното решение дали изтребителите да бъдат купени от Швеция, от Португалия, или от Италия ще бъде на следващия кабинет, посочи Янев.

На 25 април в Министерството на отбраната приключи анализирането, оценката и обобщаването на постъпилите предложения от участниците в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет - Португалия с логистичен пакет САЩ, Швеция и Италия.

Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет беше утвърден с Решение на Министерския съвет от 1 април 2016 г. и предвижда на първия етап от неговата реализация да бъде сключен междуправителствен договор за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018 – 2020 г.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.