”Атака”: Да се присъединим към Путин срещу ИД

stat
12:18  |  6 октомври 2015 | Политика / Редактор Димитър Михайлов /  
Волен Сидеров заяви, че България може да осигури логистична поддръжка Волен Сидеров заяви, че България може да осигури логистична поддръжка
Сн.: БГНЕС

"Атака" внесе в НС проект за присъединяване на България към международната антитерористична коалиция срещу "Ислямска държава", инициирана от Владимир Путин.
За това съобщи на брифинг в парламента лидерът на партията Волен Сидеров, предаде БТА.

В проекта за решение се подчертава, че не е нужно страната ни да изпраща български военни контингенти за нуждите на международната антитерористична коалиция. Предлага се България да осъществи логистична поддръжка и подкрепа с материални и нематериални средства.

"Съвсем логично е да се присъединим към вече обявената международна коалиция и по този начин да покажем, че България е против тероризма", каза Сидеров, цитиран от БТА.

Той смята, че подкрепяйки ударите срещу "Ислямска държава", България ще даде своя принос и за спиране на огромната миграционна вълна, която "застрашава устоите на Европа". По думите му за година и половина атлантическите партньори не са успели да се справят с джихадистите. Според лидера на "Атака" това предложение трябва да бъде прието от парламента с "позитивно отношение".

Сидеров посочи, че ще помолят БСП, които имат право в утрешната първа сряда от месеца да правят първи свое предложение в седмичната програма на Народното събрание, да сменят мястото си с "Атака". Той смята, че предложението може да бъде разгледано още на утрешното заседание. От партията ще водят разговори с парламентарните групи за подкрепа.

ПГ на "БСП лява България" няма да преотстъпи на "Атака" правото си за предложения, коментира обаче по-късно лидерът Михаил Миков във Фейсбук, като нарече предложението абсурдно.

"Струва ми се, че в дневния ред на България е далеч по-важно да се иска отмяната на санкциите срещу Русия и търсене на възможности за компенсиране на последиците за българската икономика и гражданите, а не въвличането на България във война", заяви още той.

Неразбираемо е защо в такъв момент "Атака" иска да превърне България в мишена на терористите, без предварително да бъдат обсъдени рисковете и съответно възможните мерки от страна на България, заяви и бившият външен министър, а сега депутат от левицата - Кристиан Вигенин.

Реформаторите няма да подкрепят предложението на "Атака", коментира пък съпредседателят на ПГ Радан Кънев.

"Ние сме член на военен пакт, нашите усилия трябва да бъдат насочени към активната роля, която е нужна на този военен пакт в умиротворяването на Сирия", обясни лидерът на ДСБ.

По думите му - както за Сирия, така и за бежанската криза, ЕС трябва да се превърне в силен международен политически играч, какъвто в момента очевидно не е.

Наскоро Волен Сидеров, който от години се обявява за излизане на България от НАТО, бе на посещение в Русия, където изрази подкрепа на руската офанзива в Сирия.

Инициативата за подобна коалиция на президента на Русия Владимир Путин бе изложена в речта му пред Генералната асамблея на ООН на 28-ми септември. Той предложи на Съвета за сигурност на ООН резолюция, поддържаща международна военна и политическа коалиция срещу ИД, като уточни, че тази резолюция трябва да включва Иран и режима в Сирия, който е съюзник на Русия. 
Малко по-рано Путин призова за създаване на коалиция подобна на "тази срещу Хитлер" през Втората световна война.


КРЪСТОСАН ОГЪН:  Да бъде ли подкрепен президентът на Сирия ?






Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.