Пребиха български студент в Полша, сбъркали го с бежанец

stat
14:58  |  7 декември 2016 | По света / Редактор Димитър Михайлов /  
Намесата на случайни граждани и полската полиция е прекратила инцидента Намесата на случайни граждани и полската полиция е прекратила инцидента
Сн.: EPA/БГНЕС

Полски националисти са пребили в трамвай група студенти, които помислили за сирийски бежанци. Повечето потърпевши са турски граждани, а един - българин.
Първоначално беше съобщено, че битите български студенти са няколко, но по-късно стана ясно, че е само един. Това потвърдиха пред Дир.бг от пресцентъра на Външно министерство. Оттам уточниха, че той не е тежко пострадал и не е търсил съдействие от посолството ни в Полша.

Инцидентът се е случил на 3 декември в Бидгошч, областен град в Северна Полша. В късен следобеден час шестима студенти - петима от Турция и един от България, се качили на трамвай. След няколко спирки в транспортното средство нахлула група полски националисти, които веднага набелязали чуждестранните студенти, които взели за мигранти, съобщава "Труд".

Крещейки към тях „мургави к..ви“, „ислямски парцали“ и „вървете си у вас“ патриоти започнали да ги удрят, ритат и блъскат срещу стените и седалките в трамвая. Нападнатите направили опит да се измъкнат, но биячите ги заобиколили и започнали да ги удрят още по-жестоко.

Другите пътници и водачът на трамвая обаче реагирали.

Първо се намесили две момичета, които, викайки по хулиганите да спрат, започнали да правят снимки и да записват случващото се. Към тях се присъединил и младеж, който опитал да отблъсне най-агресивните хулигани. Другите пътници блокирали изходите на мотрисата, докато ватманът спрял трамвая, затворил вратите и сигнализирал на полицията. Униформените пристигнали за броени минути и задържали тримата мъже.

При обиск у тях са открити стикери на една от многото екстремистки десни организации, действащи в Полша – т.нар. Национално движение.

По-късно пресслужбата на полицията в Бидгошч съобщи, че тримата мъже - на възраст 26, 27 и 32 години, са били арестувани и се очаква местната прокуратура да излезе с обвинителен акт.





Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.