Москва: Решението на България за кандидата за ООН си е нейно

stat
17:09  |  29 септември 2016 | По света / Редактор Десислава Димитрова /  
Надяваме се, че решението на България е суверенно, заяви Мария Захарова Надяваме се, че решението на България е суверенно, заяви Мария Захарова

Решението на българското правителство да смени кандидата на страната за поста генерален секретар на ООН няма никакво отношение към Русия.
Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, след като вчера кабинетът свали доверието си от Ирина Бокова и издигна Кристалина Георгиева.

"Искам да подчертая, че това решение няма никакво отношение към нас. Това е решение на българското ръководство. Много ми се иска да се надявам, че то е суверенно", каза още Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

По думите й, още щом са се появили инсинуации на тема, че Русия е въвлечена в смяната на кандидата от България, ясно е изразила позицията си - в подобни неофициални или задкулисни игри не участваме.

Захарова подчерта, че се надява българските граждани да разбират, че Москва няма нищо общо с това.

Твърди се обаче, че Русия подкрепя именно Ирина Бокова.

Днес руски медии коментираха решението на българското правителство да я смени с еврокомисар Георгиева с мотива, че не се представя добре. Една публикация гласеше: София смени ”любимката” на Путин с еврокомисар.

Генералният директор на ЮНЕСКО е на "разочароващото" 6-о място, този резултат може да осуети шансовете й да остане в надпреварата въпреки руската подкрепа за нея, коментира пък Франс прес след последното изслушване на кандидатите преди дни.

Решението на българското правителство беше взето ден след разговор между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин.

Макар инициатор да е била българската страна, за него съобщи първо Кремъл, като обяви, че темата на разговора е била енергийна, но са били дискутирани и актуални международни събития.

Това породи спекулации, че може да се е стигнало до някаква договорка Русия да не налага вето на Кристалина Георгиева в битката за най-високия пост в ООН и така се е стигнало до решението за смяна на официалната българска кандидатура.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.