А. Джамбазки: Поведението на патриарх Кирил беше неприемливо

stat
12:53  |  11 март 2018 | Политика / Редактор Димитър Михайлов /  
Ангел Джамбазки обясни позицията на ВМРО във връзка със скандала с руския патриарх Ангел Джамбазки обясни позицията на ВМРО във връзка със скандала с руския патриарх
Сн.: Bulphoto

Позицията на ВМРО е, че никой не трябва да си позволява такъв език и такова началническо поведение над нито една българска институция, каза Ангел Джамбазки.
В този смисъл, поведението на госта – патриарх Кирил, беше неприемливо по отношение българския президент. Без значение какво е искал да каже, когато си на гости, трябва да уважаваш своите домакини и да се държиш любезно и нормално, заяви пред БНР Ангел Джамбазки - евродепутат и заместник-председател на ВМРО.

При реакцията си Валери Симеонов е бил „прав, но, за съжаление може би не намери точните изразни средства“, допълни той.

„Абсолютно неприемливо е да се иска оставка на вицепремиер по такъв повод, защото този човек (патриарх Кирил б.р.) дойде на гости и тропаше по масата все едно е в кварталното кафене. Не може да дойдеш на гости и да изискваш някой да ти благодари или да казваш кой на кого ще благодари. В края на краищата, България е суверенна държава по отношение на всички държави, включително и Русия, отбеляза евродепутатът.

Джамбазки коментира, че в ситуацията администрацията на руската църква не са представили отговора на президента Радев и са „унизили“, „смачкали“ и „направили смешен“, президента.

„Господин Симеонов и господин Сидеров имат своите политически биографии и ясна политическа позиция. Това, което е нужно в момента, е малко повече спокойствие и малко повече разум в изказванията. Изказванията на госта бяха неприемливи. Това е съвсем очевидно. Но пък и реакцията беше преувеличена. Оттам и другата реакция също“, убеден е Джамбазки, според когото би било „чудовищна глупост, ако разцепление сред „Патриотите“ проправи пък на ДПС към властта.

Депутатът и заместник-председател на парламентарната група на БСП за България Георги Свиленски не коментира поведението на патриарха, тъй като не е представител на политическата класа, но уточни: „Българският вицепремиер Симеонов по този начин вкара в България в международен скандал и то не е малък, тъй като да дадеш тези квалификации, тези оценки към човек на тази позиция, на която е патриарх Кирил, е недопустимо и ние затова ясно заявихме, че е единственият изход от тази ситуация е оставка на вицепремиера Симеонов“.

„Мисля, че президентът Радев правилно благодари, почете всички участници в Руско-турската освободителна война. Сега това дали се е било „скарване“ от страна на госта или израз на някакви натрупани през годините отношения, които те са чувствали, че не са били почитани през годините, това вече е въпрос на историците да го оценяват. Аз мисля че президента Радев достойно се произнесе“, заключи той.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.