ЕК може да съди България заради замърсяване с торове

stat
15:03  |  29 септември 2016 | Бизнес / Редактор Десислава Димитрова /  
Прекомерното наторяване в земеделието замърсява водите и е риск за здравето на хората, категорични са от ЕК Прекомерното наторяване в земеделието замърсява водите и е риск за здравето на хората, категорични са от ЕК
Сн.: БГНЕС

ЕК предупреди България, че след 2 месеца може да заведе дело в Съда на ЕС, ако не покрие изискванията срещу замърсяването на водата с изкуствени торове.
Същото предупреждение получи и Словакия. 

В съобщение на ЕК се отбелязва, че през 2013 г. е била открита наказателна процедура срещу нашата страна заради отчетени недостатъци в националната програма за действие за пречистването на водите. Отчита се, че България междувременно е предприела действия с промени, приети това лято, но от Брюксел настояват, че все още нашата страна не успява да отговори на ключови изисквания по директивата.

"Нитратите имат съществено значение за растенията, но прекомерното им натрупване води до сериозно замърсяване на водите и до последици за здравето, икономиката и околната среда", коментира пред БНР говорителят на Комисията Енрико Бривио.

Той уточни, че ограничението за прилагане на химически торове в земеделието е 170 килограма на хектар.

"Искаме гаранции от българските власти, че употребата ще се придържа под този лимит. Надяваме се България да реши проблема, за да не се налага да ходим в съда", каза още Бривио.

Брюксел даде двумесечен срок на правителството ни също да приложи европейските изисквания за масов достъп до високоскоростен интернет. Новите и санираните жилища трябва да осигуряват широколентов достъп, както и да се улесни използването на инфраструктурата за интернет включване.




Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.