Нинова: Случващото се е тежък удар по България

stat
17:11  |  9 януари 2018 | Политика / Автор Калина Петрова /  
Корнелия Нинова: Нямаме готовност българската икономика да се включи в общата европейска отбрана Корнелия Нинова: Нямаме готовност българската икономика да се включи в общата европейска отбрана

"Това, което се случва, в последните седмици, е тежък удар по образа на България в началото на председателството.
Всички институции трябва да се обединят и да положат максимални усилия, за да се изчисти образът на страната“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента по повод тежките престъпления.

Тя обясни, че в началото на съвета е предложила, извън дневния ред, да се вземе позиция по случилите се тежки престъпления в последните седмици.

„Не е нормално да се съберем представители на всички институции и партии, законодателна и изпълнителна власт, и да не вземем отношение по този тежък въпрос"- отбеляза Нинова.

Тя е изразила резерви по материалите, обсъждани на КСНС, и те са били отразени в крайния вариант на декларацията. По думите й в част от тях е пишело, че България, по време на председателството, обсъждайки общата отбранителна политика, ще бъде безпристрастен посредник в разговорите.

„Европредседателството не е само посредничество. Трябва да сме активен участник в разговорите“, коментира Нинова.

Тя обясни, че другото, с което не се е съгласила е, че ще бъдем защитник на общата позиция на съвета:

"Председателството е възможност да бъдеш не само защитник на обща позиция, а и участник в нейното изготвяне. Къде и как ще бъде защитен националният интерес на България?"

Нинова има резерви и че в рамките на общата политика за отбрана на Европа, нямаме готовност българската икономика и индустрия да се включат активно. Тя обясни, че Европейският фонд за отбрана предвижда сериозни средства в следващите години за подпомагане на развитието на индустрията. Председателят на левицата обяви, че от доклада на министъра на икономиката става ясно, че имаме индустриален потенциал, но нямаме проекти, а от доклада на БАН се разбира, че имаме научен потенциал, но отново няма изготвени проекти. Предвиждало се е да има междуведомствен орган, който да координира това. Той обаче не е създаден.

Нинова припомни, че на предишния КСНС е прието НС да приеме нова стратегия за национална сигурност до края на 2017 г, но българският парламент не е приел такъв документ все още.

„Попитах министър-председателя - с какво самочувствие ще бъдем посредник на големите за отбранителна способност. Правителството фатално закъснява с тези възможности за развитие на български фирми и производство, в контекста на общата политика за отбрана на Европа. Настоях в крайната декларация да бъдат заложени тези срокове“, категорична бе Нинова.

Тя припомни, че правителството и преди не е изпълнявало сроковете, заложени от КСНС.

„Вече втори път, записвайки конкретни срокове, ще подлагаме правителството всеки ден на парламентарен контрол за изпълнението им“, заключи Корнелия Нинова.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.