В Пазарджик забраниха носенето на бурки и никаби

stat
15:01  |  27 април 2016 | Общество / Редактор Таня Тодорова /  
Бурките пречат на разпознаването на хората, смятат от МВР Бурките пречат на разпознаването на хората, смятат от МВР
Сн.: БГНЕС

Общинските съветници в Пазарджик забраниха носенето на бурки и никаби не само в държавни и общински институции, но и на всчички други обществени места.
На територията на общината се забранява носенето на облекло и/или аксесоари, които прикриват лицето и пречат за идентификацията му.

Промяната в общинската наредба за обществения ред бе гласувана от 41 общински съветници, като 39 от тях подкрепиха забраната, а само двама гласуваха против – представителите на „Евророма”.

Като аргумент се посочва, че носенето на бурки пречи за идентификацията и възпрепятства разпознаването на хората, които носят това облекло, а това крие сериозен риск за сигурността на гражданите.

Забраната важи и в случаите на придвижване с пътно превозно средство, като са предвидени изключения при заболяване.

Забраната не се отнася за личните домове на гражданите и за молитвените домове.

При дебатите в залата бе уточнено също, че под аксесоари се приемат всички изделия, които прикриват лицето, включително и пластмасови маски.

Забраната влиза в сила в 7-дневен срок от публикуването на документа в сайта на общинския съвет и един местен вестник.

Общинският съвет гласува при нарушение на наредбата да бъде налагана глоба от 300 лв., а повторно или всяко следващо - 1000 лв.

Темата за бурките излезе на преден план, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска забраната им. В темата се включиха със същото мнение редица публични и обществени фигури, а кметът на Пазарджик Тодор Попов обяви, че внася поправки в наредбата за обществения наред, с които да се забрани посещения на обществени институции и училище с прикрити лица, т.е. с бурки и/или никаби.




Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.