Превъртаме часовниците с час напред на Благовещение

stat
11:51  |  15 март 2018 | Общество / Редактор Лилия Чалева /  
На 28 октомври ще стане връщането към астрономическото време в 4 часа На 28 октомври ще стане връщането към астрономическото време в 4 часа
Сн.: Shutterstock

На 25 март, в 3 часа през нощта, се въвежда лятното часово време, информира Институтът по метрология.
Часовниците ще бъдат преместени с един час напред.

На 28 октомври, в 4 часа през нощта, пък ще стане връщането към астрономическото време. Тогава часовниците ще бъдат върнати един час назад.

Смяната на стрелките на часовника в рамките на Европейския съюз се управлява от директива на Европарламента и Съвета на ЕС. Текстът предвижда във всяка държава членка на ЕС периодът на лятното часово време да започва в 1.00 ч. по Гринуич в последната неделя от март и да завършва в 1.00 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. През последните години обаче редица държави се отказват от превъртането на часовника.

Безкрайните разправии около лятното часово време >>

В Европейския съюз мненията да отпадне ли смяната на времето са разнопосочни. Преобладават привържениците на идеята - без смяна. 

През февруари 384 депутати на Европейския парламент също гласуваха "за" премахването на лятното часово време, но самото му изпълнение още изглежда далечно.

"За" и "против" смяната на времето >>>






Последно в Общество


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.