Чешкият президент назначи нов кабинет начело с Андрей Бабиш

stat
17:46  |  13 декември 2017 | По света / Редактор Лилия Чалева /  
Милиардерът Андрей Бабиш е наричан ”чешкият Берлускони” Милиардерът Андрей Бабиш е наричан ”чешкият Берлускони”
Сн.: БТА

Президентът на Чехия Милош Земан назначи ново правителство, оглавено от Андрей Бабиш, на церемония в Пражкия замък - официалната резиденция на президента.
Правителството се състои от представители на центристкото политическо движение "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) на Бабиш, както и от безпартийни експерти.

На парламентарните избори в Чехия през октомври популисткото движение на 63-годишния Бабиш спечели близо 30 процента от гласовете и си осигури 78 от общо 200-та места в Камарата на депутатите.

Миналата седмица президентът назначи Бабиш за премиер, а днес-  състава на новото правителство.

АНО има шестима министри в новия кабинет, който наброява общо 14 души. Четири от постовете са поверени на жени.

Министър на външните работи е бившият министър на отбраната и един от лидерите на АНО Мартин Стропницки.

За министър на отбраната и вицепремиер е назначен бившият министър на регионалното развитие Карла Шлехтова, която е безпартийна.

Министър на вътрешните работи е Лубомир Метнар, бивш заместник-вътрешен министър.

Представители на АНО са начело на министерството на правосъдието, труда и социалните грижи, образованието и околната среда. Безпартийните експерти Ален Шилер, Дан Тек и Томаш Гинер стават съответно министри на финансите, транспорта и промишлеността и търговията.

Безпартийни експерти са и начело на министерствата на културата, регионалното развитие, здравеопазването и селското стопанство.

Бабиш е известен с това, че се противопоставя на определяне на дата, на която Чехия да приеме еврото и отхвърля системата на ЕС за разселване на мигранти.

63-годишният милиардер притежава бизнес империя, която обхваща над 250 фирми, в това число вестници и най-слушаното в страната радио, поради което често го сравняват с италианския медиен магнат и бивш премиер Силвио Берлускони.

Парламентът на Чехия ще гласува доверие на новото правителство на 10 януари.




Последно в По света


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.