Радев: С Вуянович не сме доволни от стокообмена с Черна гора

stat
12:39  |  15 януари 2018 | Политика / Редактор Десислава Димитрова /  
Румен Радев посрещна президента на Черна гора на ”Дондуков 2” Румен Радев посрещна президента на Черна гора на ”Дондуков 2”
Сн.: БТА

С Филип Вуянович не сме доволни от нивото на двустранния ни стокообмен, може да бъде много по-голям, заяви президентът Румен Радев, който го посрещна в София.
Държавният глава на Черна гора е на еднодневно посещение в България днес. 

След разговора на "Дондуков 2" българският президент каза още:

"Ще работим за свързаността на региона. Важно е за нас нашите граждани да могат да пътуват по-добре, по-често и по-свободно. Оттук ще се засилят и в контакти, касаещи инвестиции, бизнес, образование, култура“.

Според него още по-важно е, че темата за Западните Балкани води до повишаване на комуникацията между държавите от региона. 

„За мен е удоволствие да бъда домакин на първи държавен глава от Западните Балкани. Тази визита е дълбоко символична. Показва много неща – че България оценява високо усилията, които Черна гора полага за своята евроинтеграция. Приветстваме Черна гора за успехите, които бележи по пътя за своята европейска интеграция. Представлява добрия пример на Западните Балкани как една държава предприема дълбоки и сериозни реформи, как постига добро бъдеще и за себе си, и за своите съседи“.

По думите му основният приоритет на Председателството на Съвета на ЕС е перспективата за интеграция на Западните Балкани.

„Обединяваме се около позицията, че просперитет може да има само когато има сигурност и стабилност в нашия регион. Обсъдихме и много въпроси, касаещи нашите двустранни отношения. Много важно за тези отношения е да имаме активен диалог на най- високо политическо ниво. Показваме с вашата визита и много важна особеност на цялата организация на нашето председателство и приоритетната тема за Западните Балкани. Много важна е комуникацията, която върви“, допълни Радев.

Филип Вуянович пък прояви интерес към обучението и квалификацията на кадри от Черна гора в областта на сигурността отбраната в български висши военни училища и академии.

На свой ред той изрази благодарност за последователната подкрепа, която България оказва на Черна гора в диалога с европейските институции.

„Посредничеството на България донесе важни послания от Европейския съюз за региона на Западните Балкани – чрез Българското председателство ние получихме уверение, че перспективата за присъединяване към ЕС е реална, че процесът на излизане на Обединеното кралство няма да забави темповете на интеграция на страните кандидати и че жизненоважната европейска помощ за развитието на региона ще бъде запазена“, заяви държавният глава на Черна гора.

Вуянович също така оцени високо намерението на страната ни да бъде домакин на среща на върха на държавните и правителствени ръководители на ЕС и Западните Балкани по време на своето председателство, на която ще бъде формулирана пътна карта за бъдещата интеграция на региона.

По-рано днес на площад "Св. Александър Невски" се състоя церемонията по официалното посрещане на Филип Вуянович. Президентът на Черна гора поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. 

Междувременно той разговаря с премиера Бойко Борисов, който след това замина за Азербайджан.




Последно в Политика


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.