ЧЕЗ продаде активите си на ”Инерком груп”

stat
16:56  |  22 февруари 2018 | Бизнес / Автор Калина Петрова /  
Договорената цена е над първоначалната инвестиция Договорената цена е над първоначалната инвестиция

"Инерком груп" купиха българските активи на ЧЕЗ.
Това потвърдиха за Дир.бг от ЧЕЗ - България. 

В официално съобщение Надзорният съвет на ЧЕЗ съобщи, че е дал съгласие за продажбата на българските активи на групата "Инерком България".

Международният арбитраж, който ЧЕЗ стартира срещу Република България през юли 2016 г., няма да се повлияе от тази транзакция и ЧЕЗ ще продължи действията по процедурата, съобщиха още от компанията.

Пазарджишката компания "Инерком груп" със собственик Гинка Върбакова беше спряган за фаворит по сделката. 

"Офертата на "Инерком" е доста над пазарната стойност на продадените активи, определени от независима оценка, и получената цена надвишава първоначалната инвестиция", се твърди в официалното прессъобщение, изпратено от ЧЕЗ.

Договорената цена е над първоначалната инвестиция. Пакетът съдържа седем компании: "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Трейд България", "ЧЕЗ ICT България", "Бара Груп" и фотоволтаичния парк "Орешец". Договорът ще се подпише след няколко дни. Сделката първо трябва да се одобри от КЗК в България.

Сделката трябва да бъде одобрена и от българските антимонополни власти - Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Иначе активите на "Инерком груп" са изключително скромни. За 2016 г. те са на стойност от 90 000 лева, а дружеството е отчело загуба от 11 000 лева.

Неофициално се твърди, че сумата за сделката е около 300 млн. евро. Все още не ясно и коя банка ще отпусне подобен заем на фирма, създадена преди година.

Според някои медии енергийният министър Теменужка Петкова е била кума на Върбакова. От енергийното министерство са отрекли тази информация, но признали, че министърът се познава с бизнес дамата, съобщава в. "24 часа".

По-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че българската държава засега няма интерес да участва в процедурата по закупуване на активите на ЧЕЗ-България. Теменужка Петкова информира, че в тръжната процедура по продажбата на ЧЕЗ-България са участвали много компании, като голяма част от тях са български.

По думите й цялата процедура се реализира по законодателството на чешката държава, като редът и условията се определят само от страна на Чехия и България няма как да влияе на този процес.

Енергийният министър уточни, че ЧЕЗ притежава в България най-сериозните и значимите активи в тази област и затова страната ни няма как да е безразлична към това кой ще закупи тази компания.

Очаквайте подробности.




Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.