Китайски дъмпинг срива стоманодобива в ЕС

stat
11:59  |  8 февруари 2016 | Бизнес / Автор Георги Брандийски /  
Европейските производители на стомана, които са подложени на натиск, обвиняват Китай, че продава на загуба Европейските производители на стомана, които са подложени на натиск, обвиняват Китай, че продава на загуба
Сн.: EPA/БГНЕС

Редица министри на икономиката на страните от ЕС предупредиха днес, че има голяма и непосредствена опасност от срив на европейския стоманодобив.
Производството на стомана е изправено пред дъмпинг, практикуван от Китай и свръхмощностите за производство в световен мащаб, предаде АФП, цитирана от БТА.

В общо писмо до Европейската комисия германският министър на икономиката Зигмар Габриел, френският Еманюел Макрон, италианският г-жа Федерика Гуиди, полският Матеуш Моравецк, британският Саджид Джавид, белгийският Крис Петерс и люксембургският Етиен Шнайдер призовават ЕС да използва всички възможни механизми и да действа енергично, за да отговори на това ново предизвикателство.

Едни от мерките, които посочва министрите, са механизмите за търговска защита, предвидени от Световната търговска организация и други инструменти за модернизиране на европейския стоманодобив.

Европейските производители на стомана, които са подложени на натиск, обвиняват Китай, че продава на загуба. Китайската стомана, наводняваща световния пазар, поставя в опасност десетки хиляди работни места в Европа, заяви в края на миналата седмица еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом. Тя призова китайския си колега да вземе мерки за намаляване на производствените мощности в сектора.

В писмо от 29 януари, адресирано до китайския министър на търговията Гао Хучън, Малмстрьом втвърдява тона спрямо Пекин, който е обвиняван в практики, противоречащи на законите на конкуренцията. Тя отбелязва, че скокът от над 50 на сто при износа на китайска стомана през 2015 година, свързан със свръхкапацитет на производство, съчетан при някои стоки и с по-голям от нормалния спад на цените. Това е довело до спиране на много металургични предприятия в Европа.

През февруари Европейската комисия ще започне три нови процедури за нарушаване на правилата на конкуренцията при произведените в Китай стомани, а впоследствие може да последват други такива процедури, изтъква Малмстрьом, определяйки тази тенденция като тревожна.

Китай обяви в четвъртък миналата седмица намерението си да намали производството на стомана с около 150 милиона тона през следващите пет години, но според експерти свръхпроизводството на страната възлиза на 340 милиона тона.

Металургичният гигант АрселорМитал (ArcelorMittal) обяви миналата седмица, че е на минус със 7,9 милиарда долара за 2015 година след загубата от 1,1 милиарда долара предходната година, обяснявайки тези резултати със значителния спад на цените заради китайското свръхпроизводство.




Последно в Бизнес


Патриарх Неофит в болница, но в стабилно състояние

Зравословното състояние на патриарх Неофит е стабилизирано и се подобрява.